Sabtu, 16 Oktober 2010

Char Kuetiau - versi kering

Salam...perjalanan hari ini meletihkan tapi seronok. Dapat jumpa mak, berkelah kat pantai, makan2. Tapi dalam pukul 2 kami dh gerak balik KL. Tak sempat nk singgah kampung Jebat. Lain kali le katanya (sebenonyer dia yang  malas nk menyinggah, kang mak sedara dia suruh makan ler..lepas tu suruh rehat..suruh mandi ler...kang melarat sampai petang...tu yg maleh tu..)

Manu malam ni, kuetiau goreng jerk.. dh tak larat nk keluar makan kat luar....


Char kuetiau ni versi kering. Sapa suka basah, bolehlah tambah air sikit. Janganler sampai sebaldi air yer...kahkahkah......

Bahan-bahan
>secekak kuetiau (dalam setengah bungkus) cuci bersih dulu yer...
>2 ulas bawang putih- ditumbuk
>1 sudu besar cili kering kisar
>1 sudu besar sos tiram*
>1 sudu besar sos ikan*
>1/2 sudu kecil serbuk perasa*
>1 sudu kecil kicap pekat*
>beberapa titik cuka* (semua bahan2 * disatukan dalam mangkuk)
>taugeh, kucai secukupnya
>udang, kerang
>1 biji telur

Cara-cara
>Tumis bawang putih sampai naik bau, kemudian masukkan cili kering kisar. Tumis lagi sampai pecah minyak.
>Masukkan udang, kerang - kacau goreng sekejap.
>Pecahkan telur, masukkan dalam kuali.
>Masukkan kuetiau. Kacau rata
>Masukkan bahan2 kicap. Kacau lagi biar sebati.
>Masukkan sayur...kacau dan SIAP......

Senang jer kan....tak sampai 10minit dh siap...



Citer apa yang best yer malam ni???? agh...TIDO lagi bagus !!! esok nk sambung jalan2 lagi... alahai Jebat...kalau cuti bukannya tau dok umah !!!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...