Ahad, 31 Oktober 2010

Gulai Tempoyak Ikan Jenahak

Salam....streamix di area Sri Kembangan ni ada connection problem. Sekejap boleh dan sekajap tak dapat. Ni pun kira nasib baik lah...jap lagi buat hal lagi...
Semalam, Jebat ngan kawan dia pegi memancing. Dapatlah habuan sikit. Hari ni masak ler ikan tu. Selalu buat kari, tapi kali ni buat gulai tempoyak plak. Wah...best sungguh. Lebih sedap daripada ikan patin atau ikan kembung tu...


Ni gulai tempoyak cara aku lah yer. Dah biasa buat cenggini. Tapi lom pernah buat yang guna santan tu...

Bahan-bahan
2 ketul/slice ikan jenahak
3 sudu tempoyak
5 biji bawang merah - tumbuk
2 batang serai - dititik
1 sudu serbuk kunyit(guna kunyit hidup pun boleh)
15 biji cili padi - tumbuk
1 biji timun cina(timun biasa pun boleh)-potong 4
garam & gula secukup rasa
daun kesom
bunga kantan
asam keping - kalo tempoyak kurang masam bolehlah tambah asam keping yer...

Cara-cara
Semua bahan yg ditumbuk tadi disatukan dan masukkan air serta serbuk kunyit tempoyak dan serai yg dititik.
Biar mendidih masukkan timun serta ikan.Tunggu sebentar biarkan ia mendidih.
Masukkan daun kesom.Tambah garam dan perasa. Siap
Kemudian boleh dihidangkan.

Sambal tumis udang &petai. Faberet along.

Hasil pancingan Jebat di kolam air masin Port Klang. 2 ekor jenahak dan 1 ekor siakap. Berbaloi2...

3 corat coret:

Mas berkata...

masak tempoyak....sedapnya..memang peberet mas.....tambah lak ikan jenahak, memang kena...

Eryati berkata...

uuu..sukanya...tapi masak sendirik tak sedap la...

Noorma Ismail berkata...

Mas- akak ni pun first time guna ikan jenahak..mmg sedap..len kali takmo buat ikan lain dah...

Eryati..betul kan..kengkadang hari2 masak jemu jugak. Sesekali makan orang lain masak, waaah...bestnyer..lebih2 lagi mak kita yang masakkan...
tp kalo Eryati nak, akak pun leh masakkan gulai tempoyak ni..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...