Biskut Red Pearl
Assalamualaikum.. sepanjang 2 minggu ni CK sibuk didapur, siapkan tempahan biskut..alhamdulillah..ada rezeki sikit..
Tatkala entri ini ditaip, CK baru jer selesai menyiapkan semua tempahan biskut. Dan esok akan bersambung pula dengan projek homemade chocolate (erm...tren sekarang ni,nk jamu coklat pada tetamu )
Dan...inilah biskut yang masih panas kat dapur tu..tunggu sejuk sikit baru nk dimasukkan dalam balang. Dan biskut ni jualan paling laris tahun lepas. Entah la apa sedapnyer...tp ikut kata pelanggan, mereka sukakan kerangupan conflakes dan rasa kacang gajus kat dalamnya.
Biskut ni sudah CK olah resipinya mengikut tekak CK, dan alhamdulillah mendapat respon baik.
Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Cendanakasih
Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut(bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex
Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur
Cara:
1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30 minit.
Haaa... respi CK dan bagi.. apa lagi, pegi ler buat...biskut ni CK jual rm20.00 untuk 50 keping. Sure rangup, sure terasa kacang gajusnya.


Ulasan
Fungsi emplex ini adalah untuk merangupkan biskut...
http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/09/biskut-red-pearl.html
Alhamdulillah akak dh cuba sedap
tq resepinya