Biskut Snow Almond
Salam buat semua
Ini salah satu biskut yang mendapat sambutan tahun ni. Jenuh gak CK membuatnya kalo dah beratus2 bijik sehari. Mula2 CK siapkan semua biskut tu dulu, dan keesokan harinya barulah CK celup dalam coklat. Senang sikit keje (yelah..mana ngan nak biskut,masak juadah berbuka dan dalam masa yang sama berperang plak ngan si toncet Ryan ni)
Sapa yang ada masa, bolehlah buat biskut ni yer..sedap dan rangup. Pada mulanya CK ingat biskut ni rasa biasa2 jer, yelah sbb guna breadcrumb kan. Selama ini CK guna breadcrumb untuk salut roti sosej jer. Tak sangka plak boleh dibuat biskut raya.
Dan bila dh sekali makan, "waaa...sedap !!" kerangupan biskut dengan rasa coklat dan ditambah pula dengan breadcrumb..ermm...tak dapat diceritakan. Baik korang buat sendiri yer...hehehe
SNOW ALMOND
Bahan-bahan
•250g butter
•90g gula halus
•50g serbuk badam
•50g tepung ubi
•25g coffeemate
•25g nestum - kisar
•1sk esen coffee
•1 biji telur
•tepung gandum secukupnya
Utk saduran
•Chocolate masakan - dicairkan
•breadcrumbs warna putih secukupnya
Cara-cara
•Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
•Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
•Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
•Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
•Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
•Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
Simpan dalam bekas kedap udara
Ok..sampai sini dulu. CK nak masak juadah berbuka ni....BYE !!!


Ulasan
tp kan..almond london dh di upgrade.. menjadi almond london nestum...lagi sedap...
Salam Athirah....tq singgah blog akak ni...respi biasa2 jer...selamat mencuba