Ahad, 28 Ogos 2011

Biskut Sarang Semut Warna Warni

Salam...

Ada yang jenguk blog CK ni lagi?? huhuhuh...terima kasih lah sudi lagi menjenguk di saat-saat orang lain bergumbira menyambut Syawal..(errr...tak balik kg ke?? )


Inilah entri biskut terakhir ramadhan ini. Biskut sarang semut kalerpul (idea anak sulung CK yang inginkan biskut yang berwarna warni)


Biskut Sarang Semut
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
•150 gm Mentega
•50 gm Gula aising
•1 sudu teh Esen vanila
•150 gm Tepung gandum
•100 gm Tepung kastard
•30gm Tepung Jagung
•1/2 sudu teh Serbuk penaik
•coklat rice dan manik berwarna
•mangkuk kertas secukupnya
•pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-cara
1.Pukul mentega,gula dan esen vanilla hingga sebati.
2.Masukkan tepung gandum,tepung kastard dan serbuk penaik.
3.Uli perlahan-lahan hingga menjadi doh yang lembut
4.Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan setiap satu bahagian
5.Parutkan doh ini dan masukkan ke dalam mangkuk kertas
6.Akhir sekali, tabur coklat rice dan manik berwarna
7.Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak.



Satu adunan ni dapatlah lebih kurang 50 biji biskut. Gamaknya kalo adunan banyak sikit, tentu lebih banyak warna...hehehe

 
Hahaha...CK baru jer selesai masukkan biskut raya ke dalam balang.....dan tanpa CK sedar dah ada lebih 10 jenis biskut. Ada balang yang tak cukup...huhuhu... inilah hasil daripada sehari satu jenis biskut.... hasilnya ada 12 jenis biskut...hahaha....pecah rekod !!!!



OK... esok last kita pose kan !!! Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya !!



5 corat coret:

HomeKreation berkata...

Slmt Hari Raya, maaf ya kalau ada salah atau tersilap kata.... AlongRoz

Sila lah amik kad dari Along.

nur easy berkata...

seronok tgk deretan kuih raya dlm balang.. selamat hari raya ;)

NoorMasri berkata...

byknya sekut raya .....mintak sebalang...hehe

selamat hari raya dr akak!

POSH76 berkata...

bnyknya kueh raya

quinnie berkata...

baru tau nama ck ni noorma..kekekke..kaknoorma saya dari hari tu nak masuk sini komen tapi tak sempat sebab dah raya..memang menarik biskut ni bila dibuat warna warni cam gini...nanti saya pun nak buat cam gini jugak...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...