Resipi Kuih Siput Rangup
Salam Ramadhan ke 18
CK suka sangat kuih siput. Almaklum lah...kampung pun kat Sungai Siput...hehehe...
Ok... kat sini CK kongsikan bersama kengkawan lain resipi kuih siput CK ni. Kuih siput ni rangup, tapi TIDAK gebu. Dulu CK ada juga mencuba beberapa resipi yang ditambah santan ke dalam adunan, tp tak memenuhi selera CK. Akhirnya CK berbalik pada resipi asal yang selalu CK buat sejak kecil dulu.
Kuih siput rangup
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
-100gm butter
-2 cawan tepung gandum
Bahan Kisar
-10 tangkai cili kering-dibuang biji
-2 tangkai daun kari
-1/2 biji telur
-1 sudu teh jintan manis
- satu paket udang kering (dlm 20 ekor)
-2 biji bawang kecil
-1 cawan air
-garam, perisa secukupnya
Cara-cara
Gaul butter dan tepung hingga menjadi serbuk roti
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam tepung dan butter tadi
Tambah garam dan serbuk perasa
Uli bahan2 hingga sebati
(kalau adunan agak lembik, tambah tepung hingga adunan elok)
Cubit sedikit tepung dan gelek atas acuan kuih siput
Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan
♥♥♥♥♥


Ulasan
npk sedap kuih siput ni..acuan kuih siput tu macam mana rupa dia..
saya pun kalau kawan tempah suh buat kuih...tak sampai hati nak tolak...heheheh
saya nk minta resepinya leh x?....
bagus mesin tu yer wak...tp brapa harganyer..
mesin buat kulit tat ada tak wak?? hehe
terima kasih
Aunty Zohorin
Wsalam...en Taufiq
No atas tu leh watsap je...
No utk sms/tel 01120970747
Kalu resepi kuih siput y biasa,unk resepi kat ats xtau plak sy..
Biasa sy buat unk 1 kilo gandum
1 kilo gandum
1 biji telur
10 sudu besar gula
Air suam secukupnya(larutkn gula dlm air suam)
Garam secukup rasa
Marjerin 2x besar telur ayam ( kna pndai agak laa,kalu terlebih,biskut xranggup plak)
First..satukan tepung dgn garam..masukkn telur..masukkn marjerin..gaul n ramas dgn tepung biar jd mcm serbuk roti..tuangkn air yg dikacau dgn gula tu..uli sampai jd adunan
Second..lpas jd adunan y elok da.masukn minyak masak sikit..uli sekejap ag biar minyak tu rata..
Last...gentel jd kuih jew
#goreng kuih ni kna guna minyak y byak n api sederhana jew k