Biskut Cashewnut Rolled
Salam Ramdhan 16. Sekejap jer masa berlalu kan... sedar-sedar esok lusa dah raya...hehe
Hari ni CK tayang biskut yang baru jer siap. Ni biskut untuk rumah sendiri taw...bukan biskut jual.
Resipi ni CK dari majalah Rasa Ogos 2011. Macam2 respi ada, paling tirguda tengok respi pelbagai serunding dan lauk pauk. Dan tak tahan tengok rendang, ketupat dan lemang..fuh...mmg menggerodak perut bila tengok majalah tu...aduh...bilalah nk raya, tak sabar nk makan rendang dan lemang...hehehe
CASHEWNUT ROLLED
sumber: cendanakasih
150gm mentega
50gm gula ising
1/2 sudu teh pes strawberi
1/4 sudu teh pewarna pink
1 biji telur
Bahan B:
220gm tepung gandum
25gm tepung aiskrim vanila
25gm susu tepung
50gm tepung jagung
30gm gajus - dibakar dan dicincang halus
Bahan Hiasan:
200gm oat
Sedikit coklat strawberi
Sedikit coklat putih
Sedikit putih telur
Cara memasak:
1. Campurkan semua bahan A dan pukul hingga sebati.
2. Kemudian masukkan ke semua bahan B dan pukul lagi hingga menjadi adunan yang sebati.
3. Sukat 1/2 sudu makan adunan dan bentukkan menjadi bulat.
4. Kemudian celupkan ke dalam putih telur dan golekkan ke dalam oat.
5. Tekan dan leperkan sedikit adunan kemudian bakar selama 30 minit pada suhu 150˚C.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan coklat strawberi dan juga coklat putih.
***Untuk memudahkan anda boleh juga menggunakan acuan berbentuk bulat dan leperkan adunan sebaik disadurkan oat.
Ok... biskutnya nampak menarik, tertarik...tp rasanya? wallahualam...kan puasa ni..lepas berbuka nanti baru la nk test, cuba, try...hehehe...insyaalah sedap la hendaknyer...


Ulasan
wah cantiknya cookies tu akak... pasti sedapkan... menarik gitu lg warnanya... cantik!!