Sabtu, 6 Ogos 2011

Telur Dadar Tuna

Salam Sabtu.. 

Ni menu bersahur pagi tadi. Dah tak tahu nk masak apa, telur lah menjadi penyelamat. Kegemaran seisi keluarga. Kali ni mencuba resipi dari Kak Ummi plak. Errmm...sedap.. habis anak2 makan. Cerah bijik mata yang mengantuk... hehehe



TELOR DADAR TUNA
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
* 6 biji telor saiz sedang
* 1 tin tuna
* 1 labu bawang besar
* 1 tangkai cili merah
* sedikit daun bawang - dihiris halus
* 2 sudu besar mayonis
* 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
* garam secukup rasa
* sedikit minyak untuk menggoreng

Cara Memasak:-
1. Campurkan saja ke semua bahan kecuali minyak. Adun rata dan sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali atau non-stick pan (x perlu minyak byk), tuangkan adunan telor dan masak dengan api perlahan.
3. Terbalikkan selepas 3 - 4 minit dan biarkan hingga kedua-dua bahagian masak.
4. Angkat dan hidangkan. Boleh jugak dilapiskan dengan roti. SELAMAT MENCUBA...!!


Selain telur dadar, ada la jugak daging masak kicap. Kali ni versi kering. Takde kuah...



Ok... hari ni banyak plak keje... keje shopping..hehehe


3 corat coret:

Ummi berkata...

salam Noorma..thanks sudi cuba resepi sempoi dan plg cepat nak buat tuh...ala2 malas pun ya gak akak ni kan..hehe..Janji licin jek kan..Selamat Berpuasa dan Berbuka buat Noorma dan family.. :)

Deliah's Deli berkata...

slmt bershopping! :)

nuwairani ismail berkata...

akak masak sampai 6 bijik telur ke? ramai betol isi rumah tu...tapi kalau telur dadar buat sahur memang mabeles la...walaupun simple, tp tetap menyelerakan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...