Selasa, 16 Ogos 2011

Rojak Tauhu Telur

Assalamualaikum semua...

Hari ni CK masak makanan kegemaran plak. Sebenarnya CK ni suka sangat makan tauhu. Tak kiralah tauhu telur atau tauhu biasa. Kengkadang tu goreng saja dan makan ngan sambal kicap pun sedap, terus skip lunch.

Dan kalo ke pasar malam, kalo orang jual tauhu bakar atau rojak tauhu- sure CK beli punyer (yelah, daripada beli mee goreng, laksa, kuih2..balik makan tauhu)..

Ok..meh cuba resipi kegemaran CK. Pedas-pedas manis lemak.. lengkap..secukup rasa...hehehe...


Rojak Tauhu Telur
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-1 batang tauhu telur -dipotong kiub dan goreng hingga garing
-2 biji telur

Bahan lain
-1 ketul tauhu - digoreng dan dipotong
-1 ketul fishkek - digoreng dan dipotong
-sedikit taugeh-dicelur
-timun-diracik halus

Untuk kuah
-2 ulas bawang putih
-5 biji cili padi - kalo nk pedas, boleh lebihkan
-1 sudu besar petis
-5 sudu besar kicap manis
-1 sudu kecil gula
-sedikit garam
-kacang tanah tumbuk secukupnya

Cara-cara
-Tauhu telur yang digoreng kiub dibahagi 2 bahagian.
-Pecahkan sebiji telur dan pukul sedikit
-Panaskan kuali leper,dan letak sedikit minyak masak.
-Letakkan acuan bulat (acuan benjo)diatas kuali leper.
-Tuang bancuhan telur,kemudian tabur tauhu telur diatas telur tadi
-Tunggu sekejap dan tanggalkan acuan bulat tadi.
-Terbalikkan telur dan goreng hingga masak.
-Angkat dan ketepikan


Untuk kuah
-Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat
-Tambahkan petis, kicap manis, gula dan garam secukup rasa.

Untuk menghidang
-Dalam pinggan, atur fishkek, tauhu telur dan tauhu.
-Letak taugeh dan timun.
-Curahkan kuah petis yang dibuat tadi
-Tabur kacang tanah tumbuk
-Sedia dihidangkan




Tetiba plak si Irfan request nk makan nasi goreng. So buatkan lah...  udah tu berebut plak nk si Along dan Rayyan...ermm...anak2


Urpppp...kenyang... CK makan tauhu tu jer dh cukup. Mende lain tak layan dah... gamaknyer sbb tulah badan makin kering kot..hehe...skang ni dh 45kg.





6 corat coret:

cikmanggis berkata...

tauhu bagus untuk kesihatan.Tak yah makan daging...ganti dengan tauhu:)cm pun mmg suka tauhu.

Juwita Jamaludin berkata...

suka dengan menu2 gini kak.. suami ita lagi la.. boleh juga buat menu berbuka gini.. makan ni pun dah kenyang

quinnie berkata...

mudah je ck buat kuah tuk tauhu tu...saya kalau kuah cam gitu suka buat colek dgn buah2..heheheh..tak pernah lagi dimakan macam buat rojak2 ni..bila2 boleh cuba...nak buat pun senang..:)

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Akak pun suka tauhu, mana2 mknn ada tauhu mesti nak lebih....
kuah dia mcm sedap colek dgn buah pulak..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salma noorma...dalam dok bz ngan tempahan masih sempat masak tuk family yer...rindunay nk mkn nasi goreng!.Biasa bln puasa nie mkn nasi putih jer...

nuwairani ismail berkata...

berzaman dah resepi ni...kita baru buat tadi..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...