Ahad, 13 Mac 2011

Popia Nestum

Salam Hujung Minggu semua. Kemana plan hari ni???

Ni projek malam tadi. Asalnya buat popia ketam untuk jajan anak-anak. Pastu macam malas ler plak nk masukkkan kulit popia tu dalam esbox. So gulung-gulung ler skit. Mula2 tu ingat nk salut ngan gula jer (jadi macam kuih tiram tu...) tp terlebih rajin la plak.

Popia Nestum ni top entri kat blog aku ni. Tak caya? tengok kat bawah tu...Ni aku salin balik resipinya.

Bahan-bahan ( 750 biji )
1 bungkus kecil susu tepung *
1 bungkus kecil Nestum ( d blendar hgga halus dan d ayak)*
gula halus yg sudah d ayak (secukup rasa) *
2 bungkus kulit popia (besar)
1 biji telur ( utk pelekat)

Cara-cara
-Gaulkan bhn2 * hingga sebati, dan simpan ke dlm bekas kedap udara..
-gulung kulit popia sekeping demi sekeping, dan d bahagian hujungnya, sapukan sedikit kuning telur
-kemudian, gunting secara menyerong dan goreng dengan mengunakan api yg sederhana dengan menggunakan minyak yg banyak dan panas.
-toskan, dan biarkan ianya sejuk sedikit dan gaulkan dengan bhn2 *

First trial dulu, buat bentuk silinder, tp kali ni gunting bentuk menyerong plak...

Meh kita makan sambil tengok tv !!!



Ok...sampai sini dulu. Hari ni dapur TUTUP, sebabnya tuan rumah nk pegi kenduri kawen... pastu lepak2 kat rumah mak mertua sampai malam....Bye Semua...JUMPA LAGI !!!
http://www.cute-smiley.com

5 corat coret:

Diana @ Melley Mey berkata...

tengok pun dah sedap...belum makan lagi tuu.. lagi ler sedap sedap sedap kan... :)

Sheila Shafea berkata...

Salam, mah pernah buat x cukup lee....nnt raya akk nak oder boleh heheheh..

zurena berkata...

kalau makan sambil tengok tv ni... mau sebalang abis..

Cendana Kasih berkata...

Kak Sheila- nk order? bleh...insyaalah....

HomeKreation berkata...

Ni memang fevret kita ni....tapi selalu mkn waktu musim2 raya je. Minta semangkuk yg tomei tu...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...