Ahad, 27 Mac 2011

Cheese Tart

السلام عليكم

Dah masak ke? atau cuti hari ni?? hehe.. Dah lama tak buat cis tat ni. Dulu kalo buat untuk tempahan, tak teringin plak nk makan.. dan kini... Tetiba terasa teringin plak nk makan. Takpe kan kalo rasa sebijik? takkan naik sekilo kot !!!!

Kali ni cuba resipi dari blog Hasue plak. Dia amik dari Azita, aku plak amik dari Rozaida dan Rossitam. Fuh..dah berangkai resipi ni. Tak dapat dikenalpasti siapa tuan empunya resipi asal.


BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
200g tepung gandum

CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C

KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur

CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap

Buat berbagai filling, ada blueberri, kiwi, oren dan strawberri.. Tp lorekan atas tu ada 2 warna jer..malas nk buat kaler lain dah...bantai jer laaa...bukan nk jual pun !!!!


Ok... nk masak plak ni. Jebat tu awal jer dh balik.

9 corat coret:

Mas berkata...

kak norma,
walaupun mas baru jer buat...jadi teringin balik tengok cistart akak ni..
nak sikit....
sedappkan kak...

Chik Mimi berkata...

dik dah lamanya tak mencistat hehehe dulu2 buat masa rata2 blog tak buat lagi tak cun bila la nak start balik ni

Diana @ Melley Mey berkata...

akaaaak.. sedap nie.. mmg fav diana n hubby nie... comel ler....

IdaShazana berkata...

terdengor namaku disebut2.

tenggelam tak bila sejuk?

HaSue berkata...

akak..baru jer buat lg ptg ni td..atas request adik..esok laa baru tayangan kat blog..hihi..sedap kn..iskh

akk buat 1 adunab ke?dpt berapa biji?

Nieza berkata...

wahhh sedapnya terasa mcm nk buat lagila...nampak cheese tart ni montok jer saya buat tak mau jadi montokla.

Cendana Kasih berkata...

Mas - kalo dh teringin, kena buat..pastu leh promote..hehehe

Kak Mimi-haaa...apa lagi kak, tunjuk ler skill balik...kasi gambar baek punyer...hehe

Diana- akak suka letak filing banyak..tu nampak bam bam tu...hehe

Ida- alhamdulillah...lawa jer jadinyer..tak tenggelam tak timbul...heheh...time kasih wahai teman :)

Hasue- waaa.. adik request plak yer..esok lusa sure dapat tempahan..hehe

Niza- walaupun kiter udah kuruigh, tp cis tat tetap montok..hehehe..kiter letak lebih filling, sbb tu nampak timbul jer...

Naz berkata...

Amboi noorma.. cantik-cantik cheese tart dia..Rajin lah tu kalau lorek macam tu.. Ishhhh boleh jual dah ni...

Cendana Kasih berkata...

Naz- kali ni buat untuk makan2 jer..bukan untuk dijual... tp sebaik saja posting entri ni, dh ada plak orang mengorder...ni tengah bersiap nk buat kulit tart....aduiii...bencinta!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...