Cencaru Sumbat
Salam Sabtu buat semua. Hari ni masak cepat sikit, sebabnye? nk rilex sambil layan movie. Sebelum tu, wajiblah update blog sikit. Kang boring plak korang asyik memandang benda yang sama jer.. 
Hari ni tetiba teringat zaman kanak2 dulu. Inilah lauk faberet aku. Tapi mak aku buat guna ikan kembong jer. Kalo mak masak lauk ni, berpinggan-pinggan tambah nasi. Sampai ler badan macam tong drum..wakahkahkah...
Ikan ni aku grill tp tambah la minyak sikit, kang kering plak langsung tak sedap. Resipi hari ni lain sikit, sbb dalam rencah sambal tu aku letak udang kering. Kengkonon cili tu takde lah cair sangat... asalnya guna resipi udang segar/hidup....tp malas ler plak nk frozenkan udang, so bantai ler udang kering...
Bahan-bahan sambal sumbat
-cili merah
-bwang merah
-bawang putih
-sedikit belacan
-sedikit air asam jawa pekat
-garam dan perasa
-udang segar/udang kering
Tumbuk semua bahan sampai halus dan sumbatkan dalam perut ikan cencaru. Kemudian grill/goreng hingga masak.
Bahan-bahan sambal sumbat
-cili merah
-bwang merah
-bawang putih
-sedikit belacan
-sedikit air asam jawa pekat
-garam dan perasa
-udang segar/udang kering
Tumbuk semua bahan sampai halus dan sumbatkan dalam perut ikan cencaru. Kemudian grill/goreng hingga masak.
Ikan yang bakal masuk oven 
Dah siap...aku suka garing kehitaman macam ni...hehehe...


Ulasan
terliur...dahlah hari ni mcm teringin sgt nak mkn ikan bakar...esok kena pi pasar cari ikan segar.
Suhailas- minyak janganlah banyak sangat, ala2 manja gitew...hehehe... (tp anak2 suka minyak ikan tu gaul ngan nasi..)
dh masuk dalam oven, agak2 selepas 10 minit, terbalikkanlah...agar msak sekata...