Yong Tau Foo
Hari ni buat Yong Tau Foo la plak.. macam biasa isi ikannya guna ikan tilapia. Ni semata2 ikan jer, takde sayur kangkung dan seangkatan dengannya. Tacang tumbuk pun lupa nk tabur. Kes nk cepat makan. Jemput lah semua !!!
Resipi untuk kuah yong tau foo
SOS HITAM:
560ml air
1 kiub stok bilis
1 camb kicap pekat/hitam
2 camb sos kacang hitam ( OR taucu )
1 camb sos hoisin
2 camb gula pasir
1/8 camt serbuk rempah lima
garam secukupnya
3 camb air, dicampur 1½ camb tepung jagung (atau ikut
kepekatan tersendiri)
SOS CILI:
8 biji cili merah, dibuang biji
2 camt bijan goreng/bakar
100ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
garam secukupnya
Cara-cara
SOS HITAM YONG TAU FOO:
Jerang air, stok bilis, kicap pekat, sos kacang hitam,
sos hoisin, gula pasir dan serbuk rempah lima di atas api perlahan. Kacau
hingga mendidih, masukkan campuran tepung masak. Kacau tanpa henti selama 2-3
minit lagi atau hingga pekat.
SOS CILI YONG TAU FOO:
Kisar cili dan bijan hingga halus. Jerang cuka di atas
api perlahan. Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain, ketepikan dari api,
biar sejuk
note : garam & gula - ikut selera
note: kalau nak buat 1 sos saja, Sos Hitam Pedas,
tambahkan cili boh ke dalam (step 2) mengikut kepedasan masing2 dan sedikit
cuka.
Untuk resipi fishball plak, leh klik sini yer.... aku guna isi ikan tilapia. (gunakanlah sepenuhnya apa yang ada di belakang rumah..wakahkahkah....)


Ulasan
Hasue- ikan keli tak sedap buat fishball, buat keropok pun tak sedap, yg hanya sedap dibuat sambal atau salai jer... akak dh buat experiment dh Hasue oiiiii
Kak Ina KL - org lelaki mmg mcm tu akak, len kali kalo akak datang ngan anak2, singgah ler...kalo ada rezeki, saya buatkan utk akak pulak
Ijan- kalo hb mu dh nk sangat makan, pakai ler ikan apa2 pun boleh..ikan laut ler..jangan ler yg banyak tulang, kang payah plak nk asing kan tulangnya...slamat,,slamat
wah, fisball, dan yong taufu fresh2 nih! kagum saya. mesti sedap sesungguh tu
kat rumah ni yg suka YTF hanya kakchik dah ummi, org lain tu mkn sikit2 je