Ikan Masak Cuka
Ni lauk untuk hari ini. Hang Jebat aku ada kursus la plak hari ni. So gerenti aku tak dapat lunch dengan dia hari ni... jadi masak ler lauk yang aku suka....sebenarnya laki aku tak makan cuka. So tak boleh ler makan lauk ni...konon....kalo aku letak suka dalam masakan pun bukannya dia tahu..dia bedal gak....he,he....
Ni resepi cara mak aku...
Bahan-bahan
-1 ekor ikan digoreng dahulu (ikan apa2 pun boleh, kerisi, bawal,)
- 1 ulas bawang besar-dibelah 4
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 1 inci halia-diracik halus
- 1/2 sudu teh biji sawi
- 1/2 sudu teh jintan manis-ditumbuk sedikit
- 3 sudu cuka (boleh lebihkan untuk rasa lebih masam)
- 2 sudu gula (boleh lebih/kurangkan)ikut selera masing2
-2 biji cili hijau-dipotong
- garam, perasa secukupnya-
- air secukupnya
Cara-cara
-tumis bawang besar, bawang putih, halia, jintan manis dan biji sawi sampai naik bau.
- masukkan air dan cuka.
- kemudian, tambah gula, garam dan serbuk perasa.
- masukkan ikan, biar mendidih.
- akhir sekali masukkan cili hijau.
- biar mereneh sebentar dan bolehlah ditutup api.
- siap!!


Ulasan