Bahan-bahan
-Ikan Sardin (4 ketul)
-Ubi Kentang - dipotong kasar (3 biji)
-Serbuk Kari Ikan (3 sudu besar)
-Bawang Besar (1 biji)
-Bawang Putih (2 ulas)
-Bawang Merah (3 ulas)
-Daun Kari (2 tangkai)
-Asam Jawa (2 sudu besar)
-Air (secukupnya)
-Minyak (sedikit)
-Garam dan perasa (sedikit)
Cara-cara
-Tumbuk hancur bawang putih dan bawang merah.
-Potong kasar bawang besar.
-Tumis bawang yang ditumbuk, bawang besar, dan daun kari hingga wangi.
-Masukkan serbuk kari dan air. Biar mereneh dan pecah minyak.
-Masukkan kentang, air, dan garam. Masak hingga kentang empuk.
-Masukkan air asam jawa dan sardin. Biar hingga mendidih dan sebati.
2 ulasan:
salam kak noorma,
dah lama tak makan kari ikan neh. meleleh air mata saya. hihi
telur mata my fav..
from Nikel Khor
Catat Ulasan