Butterscotch Coklat Cip Cookies (eggless)
Assalamualaikum semua !!
Ada bau tak?? hehehe... baru siap bakar 1 tray. Ada 2 lagi tengah tunggu turn. Dan dikala ini, seluruh rumah semerbak jer bau biskut.
Ni projek pukul 1.50 tengahari tadi. Bila si kenit tu bangun, dia nangis sambil tunjuk2 tong biskut yang kosong. Alahai siannyer...maka maknyer terpaksalah buat biskut untuk penuhkan balik tong tu... Errmm...meh layan biskut coklat cip tanpa telur. Still rangup macam biasa. Jimat telur kan... hehehe....
Butterscotch Coklat Cip Cookies (eggless)
By: Cendanakasih
Bahan A (diayak bersama)
140gm tepung gandum
5gm serbuk koko
1 sb tepung jagung
1/4 sk soda bicarbonat
1sb susu tepung
1/2 sk emplek
secubit garam halus
Bahan B
125gm butter
60gm gula perang
1/2 sk esen vanila
50gm coklat cip
50gm kekacang (dibakar dahulu)
2 sb butterscotch liquid
Cara-cara
Pukul butter bersama gula perang dan butterscotch sampai sebati.
Masukkan esen vanila
Masukkan Bahan A dan gaul rata
Masukkan kacang dan coklat cip
Sudukan sedikit adunan dan letak atas baking tray. Tak payah leperkan sbb biskut ni akan leper sendiri.
Bakar selama 23 minit suhu 160'c.
Keluarkan dari oven dan biar sejuk.
Siap !!
** Untuk dapatkan biskut yang rangup, masa membakar antara 20-25 minit dengan suhu rendah.
** Boleh sesuaikan rasa manis dengan menambah sos butterscotch.
Resipi yang CK bagi kat atas tu dapat sikit jer biskutnyer...sekadar cukup untuk sekali ngap jer... hehehe.... Dan kali ni CK gunakan kacang badam hiris.
♥♥♥
Ada bau tak?? hehehe... baru siap bakar 1 tray. Ada 2 lagi tengah tunggu turn. Dan dikala ini, seluruh rumah semerbak jer bau biskut.
CK bukanlah rajin sangat hari ni. Sebelah pagi (lepas subuh) dah tung tang kat dapur siapkan lauk2 untuk makan tengahari. Lepas tu terus la buat apam polkadot yang ditempah oleh cik Dania. Kalo korang perasan, kat CK Update tu, pukul 12.00 tadi, dah terus melepak depan tv. Tak sangka plak terlelap masa tgk kartun Hagemaru. Sedar2 si Rayyan pun dah tertonggeng tido kat sebelah. Alahai...cian.
Ni projek pukul 1.50 tengahari tadi. Bila si kenit tu bangun, dia nangis sambil tunjuk2 tong biskut yang kosong. Alahai siannyer...maka maknyer terpaksalah buat biskut untuk penuhkan balik tong tu... Errmm...meh layan biskut coklat cip tanpa telur. Still rangup macam biasa. Jimat telur kan... hehehe....
Butterscotch Coklat Cip Cookies (eggless)
By: Cendanakasih
Bahan A (diayak bersama)
140gm tepung gandum
5gm serbuk koko
1 sb tepung jagung
1/4 sk soda bicarbonat
1sb susu tepung
1/2 sk emplek
secubit garam halus
Bahan B
125gm butter
60gm gula perang
1/2 sk esen vanila
50gm coklat cip
50gm kekacang (dibakar dahulu)
2 sb butterscotch liquid
Cara-cara
Pukul butter bersama gula perang dan butterscotch sampai sebati.
Masukkan esen vanila
Masukkan Bahan A dan gaul rata
Masukkan kacang dan coklat cip
Sudukan sedikit adunan dan letak atas baking tray. Tak payah leperkan sbb biskut ni akan leper sendiri.
Bakar selama 23 minit suhu 160'c.
Keluarkan dari oven dan biar sejuk.
Siap !!
** Untuk dapatkan biskut yang rangup, masa membakar antara 20-25 minit dengan suhu rendah.
** Boleh sesuaikan rasa manis dengan menambah sos butterscotch.
Resipi yang CK bagi kat atas tu dapat sikit jer biskutnyer...sekadar cukup untuk sekali ngap jer... hehehe.... Dan kali ni CK gunakan kacang badam hiris.
♥♥♥


Ulasan
Assalam CK,Wah rajinnyer mng"kukis".Kalo sekut cok chip gini bkn takat budak2,mk bapa budak pon tumpang suka juga nih,hehe..Jimat telur lagi..
alahaiii mmg rajin larr..bak mai sikit rajin tu kt kita..h ehhee tunggu raya jew baru dapat makan biskut nie..:)