Jumaat, 13 April 2012

Monkey Bread

Salam... hari meroti plak.. mencuba resipi yang hangat dikalangan blogger iaitu Monkey Bread. Errm...sedap !!


Resipi asal dari Dailydelicious Dan CK dah pun translate ke Bahasa Melayu (copy dari blog Nieza)  Senang sikit nk buat rujukan di masa hadapan (maknanya, akan ada siaran ulangan lah yer...)

Bahan-bahan
240g Tepung Roti
60g Tepung Kek
5g Serbuk Yis
20g Gula
4g Garam
1 biji kuning telur
175g Air
20g Mentega
40g Butter di cairkan
40g Kacang Walnut - CK guna gajus
70g Gula Perang light
1 biji Telur putih

Cara-cara
~Campurkan bersama kuning telur dan air
~Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk
~Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi.
~Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering
~Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembaliUtk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit
~Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat
~Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik
boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious
~Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar
~Panaskan oven dgn suhu 150c
~Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk
~Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur
~Panaskan Oven dgn suhu 180c
~Lenserkan loyang dengan mentega
~Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn
~Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis
~Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi ke dalam 
  1. Mentega yg dicairkan 
  2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 
  3. Putih telur
~Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan loyang  yg telah disapukan mentega tadi. Ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup
~Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min
~Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus
~Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack
~Atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!



CK takde loyang khas utk buat roti tu, so guna jer la apa yang ada....



Sampai sini dulu....

♥♥♥

16 corat coret:

INA berkata...

alahai sana sini buat monkey bread..tutup mata jerlah..list dah berjela-jela nie..

Sheila Shafeareen berkata...

salam hem dah sampai kesan rupanya....x tau le bila nak melompat sampai kecini....tp npk mmg sdp dan gebus....

Cheq Sue berkata...

cepat sungguh monkey bread ni ye...dah pun sampai sini... memang akan ada ulangan pun, sedap sangat

Nieza berkata...

wahh monkey bread dah sampai dapur akak dah...sedapx2 tapi saya hari tu terlebih bubuh gula perang tu sebab roti tu nampak perang..hehe tapi harus dibuat lagi nanti:)

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam CK...
wah monkey bread dah sampai dapur Ck laa...
Nmpk menarik & sedap plak :P

Cendana Kasih berkata...

Ina...kena marathon masak ni..hehehe

Cendana Kasih berkata...

akak, kena umpan dengan pisang, baru cepat sampai...kehkehkeh...

Cendana Kasih berkata...

Cheq Sue - monkey kan panjang tangannya...bergayut2 dari rumah Nieza, dan Ila...dan akhirnya sampai la ke rumah saya plak...hehehe...

Cendana Kasih berkata...

Yer Nieza, harus dibuat lagi...akak nk cari pan yang cantik sikit kat kedai, pastu nk buat roti ni lagi.... hehehe...

Cendana Kasih berkata...

Salam Mama Hawa... yer monkey bread dah sampai umah kitaa... lepas ni mungkin di melompat2 ke dapur awak plak...awas,,,roti ni sedap tawww !!!! hehe

izahdaut berkata...

tak cukup sepinggan kak. naks eloyang. hakhak. akak tukar gajus sedap jugak ek. kalau tuo ke badam lain dak?

Cendana Kasih berkata...

Entah la Izah..akak takde walnut, tu yang bantai jer guna gajus..rasanya sedap jugaklah kalo guna badam...yang kat atas tu pun akak tabur dengan badam..saja nk bagi meriah suasana...hahaha

mala berkata...

CK, tak nmpk gambar pun ...

Cendana Kasih berkata...

Mala, blogger problem..banyak gambar saya kena delete/hitam jer... adoiiii...pening kepala...

rahel berkata...

Nampak sedap la roti ni...hari tu ada nampak satu chef kat afc buat monkey bread...

Cendana Kasih berkata...

Roti ni bukan nampak sedap, tp mmg sedap pun...rugi kalau tak cuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...