Khamis, 26 April 2012

Lontong

Salam....

Pagi ini mari bersarapan dengan lontong. Waaa...macam raya kan...hehe.... ni semua akibat digoda dan tergoda masa melawat rumah maya Kak Sheila. Adoiii...tak tahan sungguh. Takkan nk tunggu raya baru dapat makan kan !!!


Resipi ni CK salin dari rumah kak Sheila jer... TQ akak !! 

LONTONG
Bahan :
1 biji kelapa parut - 4 cawan santan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas  - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar- dihiris halus
3 ulas bawang putih - di hiris
Sedikit serbuk kunyit
1 sdb udang kering/ikan bilis tumbuk kasar
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

BAHAN SAYURAN :-)
Suku biji kobis, dipotong kecil
1/2 biji sengkuang
1 batang lobak merah
8 tangkai kacang panjang
2 keping tauhu - dipotong  dadu
Segengam so hoon - rendam
2 keping fucuk- rendam
2 keping tempe - dipotongdadu

Bahan utama:-
Nasi impit
Telur rebus (takde..malas nk rebus, jimat telur...hehehe)
Sambal tumis (CK buat sambal tumis udang )
Serunding kelapa (optional) CK mmg ada stok serunding daging

Cara
Panaskan minyak sedikit dan tumis bahan yg dihiris bila wangi masukan serai serta udang kering/ikan bilis
Masukan santan kacau dgn api kecil bila dah agak nak mendidih...masukan sayur-sayuran semua
Perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa...jagan masak sampai sayur lembik...
Dah siap boleh lah di sajikan sama telur, sambal tumis, serunding kelapa  


Si Along suka sangat makan lontong ni. Asyik pilih tempe jer...Tapi Si Irfan tak suka plak. Si Rayyan toncet lagilah...tak sentuh langsung. Adoiii...ingatkan boleh la skip masak untuk tengahari, rupa-rupanya...... errrmm....angan2 ku untuk rilex sambil tengok movie musnah !!! 

Apa tengok-tengok? Jom Makan !!! hehe




19 corat coret:

INA berkata...

sib baik kita posa..kalau tidak dah dtg umah dah..hehehe..

Sheila Shafeareen berkata...

salam heeee waduhhhhh ada lontong lahhhhh..ni yg buat betambah2 lapar....sambal udang tu yg buat terliuq....nak..

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Cendana Kasih. Nak tunggu raya memang lambat, nasib baik rajin nak buat sendiri, kan. Saya ni agak teringin nak makan, memang tak bimbang sebab kat Johor, setiap pagi ada jual lontong merata, cuma kena tahu mana yang sedap tak sedap jer. Yang peliknya, bila hari raya tetap juga nak cari lontong, hihi..

Cendana Kasih berkata...

takpe,takpe... nak datang berbuka pun bleh...kecik tapak tangan, Giant Kinrara saya tadahkan...hahaha

Cendana Kasih berkata...

Kak, sambal udang tu tak plan pun... ni lauk utk makan ngan nasik.... hehehe...kang banyak cerita plak orang di rumah ni.. makan lontong jer? nasik-nasik takde ke??

KakAsma berkata...

Maa,
nasib baik akak dah buat ari tu..kalau idak mau nak buat gak nie..tapi pe salah kan..cuti 4 hari nie semua ada leh laa buat lagi.

cian ko,ada gak orang mcm gitu kat dunia nie yer maa..ni lagi parah laa maa..yang curi gambar lain,yang mengaku resipi lain..kita pat gambar mmg org tak sudi pandang..tapi resipi tu kekdg kelako ajer..
tak per Maa dugaan org berniaga..kalu kita benar InsyaALLAH takada apa2 yg perlu digusarkan..org tu lak yg panas M*****T nanti..

Cendana Kasih berkata...

Salam Sari (so sweet name )... kat sini pun ada jual lontong utk breakfast tp almaklum laa...bila menjual, serba sedikit barang didalam kuahnyer...kalo buat sendiri, boleh makan tempe puas2...hahaha...

Cendana Kasih berkata...

Yer laa..ni semua tergoda dek geng2 blogger laaa..tak tahan saya, terus buat...

Tu la kak, pasal nama blog, kawan2 dah salah anggap.. rasa nk pencen jer dari niaga ni..dh cakap kat suami, cepat2 la habis belajar kat Uniten tu (dia abis belajar bulan 7 ni )lepas ni saya nk rehat...takmo buat kuih !! nak jadi mem beso..hehehe... boleh gitu??

mokwo® berkata...

salam ck...imgatkan sakit hati sebb lontong tak chedap!!hihi...tapi tengok pun mokwo dah tau sedap..kat sini kan kala beli lontong..mesti dapt kuah nya togel ajerr..lepas tuh cair ya amat!
sabar yek..dugaan ornag meniaga..InsyaAllah kalau kita meniaga jujur n amanah..rezki tu Allah akan tambah barakahnya..InsyaAllah..moga maju jaya dlm bz yg di ceburi! mokwo suka tengok org2 Islam yang berani berniaga..tak kira kecil mau pun besar! setiap perniagaan yang kecil akan senantiasa ada peluang utk menjadi besar!

AbbotCottage berkata...

Wohoooooooooo ini CK suda naik hangen. Meh meh sini, ada air cooler. Ehhh jap jap kena tapau lontong dulu.

zila 4ever berkata...

salam ck
kegemaran kita nie..
aritu kak asma ada buat..haiii terliur sudaaa.:)

hazila berkata...

Amboiiii banyaknya rumah dia. Mintak satu boleh? hehehehehe....Lama tak pekena lontong.

Qasey Honey berkata...

aduhhhh takutnye...bile tuan rumah dh mengamuk...tapi betul jugak...jgn nk mgelirukan pembaca blog yg lain nk bubuh nama dekat macam tu kan...nk meumpang populariti la tu...hehehe...

ape2 pon menu lontong tu mmg terbaik...tak sabo dh nk buat jugak bile dh ramai yang duk tayang ni...xtahan kecur n tliur tgk...

mala berkata...

salam ck, perasan jugak kadang ada nama blog nak serupa :-)

Ucu Faridah berkata...

harap2 kalau mengamuk tu jangan balik2 periuk belanga bagai ye ck...nanti pening pulak kena bermodal balik nk masak...
sabar jalan terbaik utk maju...Insyaallah kejujuran n keikhlasan kita beniaga hanya ALlah sahaja yg tahu...

kalau ada rumah yg free tu hulur lah kt ucu ni....hihihi

kak ina kl berkata...

sabar yer..biasalah manusia ada bermacam-macam ragam dan jenia...

farhana_aziz berkata...

dah lama tak makan lontong!huhu.kat penang takde jual..:(

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum CK..

Sedap lontong.. Naz pun suka lontong. Buat pun tak tunggu raya jer..Kang kempunan hehehe..

Aik??? kat sini pun ada isu hangat juga yer..Apala nak jadi dgn dunia blogger skrg ni kan.. Eh dunia blogger tak salah. Yg salah org yg tak tau adat berblogger...Sabar ye CK..

ijan berkata...

assalamualaikum....dah bnyk ari duk teringin nak makan lontong...nk tnggu ahad...ramai sikit...sedapppnye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...