Rabu, 18 April 2012

Butterscotch Coklat Cip Cookies (eggless)

Assalamualaikum semua !!

Ada bau tak?? hehehe... baru siap bakar 1 tray. Ada 2 lagi tengah tunggu turn. Dan dikala ini, seluruh rumah semerbak jer bau biskut.

CK bukanlah rajin sangat hari ni. Sebelah pagi (lepas subuh) dah tung tang kat dapur siapkan lauk2 untuk makan tengahari. Lepas tu terus la buat apam polkadot yang ditempah oleh cik Dania. Kalo korang perasan, kat CK Update tu, pukul 12.00 tadi, dah terus melepak depan tv. Tak sangka plak terlelap masa tgk kartun Hagemaru. Sedar2 si Rayyan pun dah tertonggeng tido kat sebelah. Alahai...cian.

Ni projek pukul 1.50 tengahari tadi. Bila si kenit tu bangun, dia nangis sambil tunjuk2 tong biskut yang kosong. Alahai siannyer...maka maknyer terpaksalah buat biskut untuk penuhkan balik tong tu... Errmm...meh layan biskut coklat cip tanpa telur. Still rangup macam biasa. Jimat telur kan... hehehe....

Butterscotch Coklat Cip Cookies (eggless) 
By: Cendanakasih

Bahan A (diayak bersama)
140gm tepung gandum
5gm serbuk koko
1 sb tepung jagung
1/4 sk soda bicarbonat
1sb susu tepung
1/2 sk emplek 
secubit garam halus


Bahan B
125gm butter
60gm gula perang
1/2 sk esen vanila
50gm coklat cip
50gm kekacang (dibakar dahulu)
2 sb butterscotch liquid

Cara-cara
Pukul butter bersama gula perang dan butterscotch sampai sebati.
Masukkan esen vanila
Masukkan Bahan A dan gaul rata
Masukkan kacang dan coklat cip
Sudukan sedikit adunan dan letak atas baking tray. Tak payah leperkan sbb biskut ni akan leper sendiri.
Bakar selama 23 minit suhu 160'c.
Keluarkan dari oven dan biar sejuk.
Siap !! 

** Untuk dapatkan biskut yang rangup, masa membakar antara 20-25 minit dengan suhu rendah.
** Boleh sesuaikan rasa manis dengan menambah sos butterscotch. 


 Resipi yang CK bagi kat atas tu dapat sikit jer biskutnyer...sekadar cukup untuk sekali ngap jer... hehehe.... Dan kali ni CK gunakan kacang badam hiris.


♥♥♥

15 corat coret:

Qasey Honey berkata...

asslm CK...wah nmpk sedap biskut tu...mcm famous amos bentuknya...tp ni mesti lg sedap dr yg famous tu kan...salin resepi utk kuih raya nti...hehehe

Cendana Kasih berkata...

Raya nanti baru nk buat?? lambatnyer??? takpe...meh umah CK, ada banyak biskut..hehehe

INA berkata...

biskut lagi..hantar sepiring wat minum ptg..heehehe

Cendana Kasih berkata...

Yer Ina...biskut lagi..hahaha...nk hantar ler ni, tp ujan ler plak...jap lagi yer...

Zaliedana berkata...

Assalam CK,wah rajinnyer meng






























Assalam CK,Wah rajinnyer mng"kukis".Kalo sekut cok chip gini bkn takat budak2,mk bapa budak pon tumpang suka juga nih,hehe..Jimat telur lagi..

Cendana Kasih berkata...

Salam..takde la rajin jugak, si kecik tu asyik nk makan jer..bagi biskut meri takmo plak dia...so kena la buat sekut sedap sikit..hehehe...yer, mak bapak pun tumpang baham sesama...hehehe

zila 4ever berkata...

salam ck
alahaiii mmg rajin larr..bak mai sikit rajin tu kt kita..h ehhee tunggu raya jew baru dapat makan biskut nie..:)

Cendana Kasih berkata...

salam Zila..jap, jap..kita pos vitamin R tu yer...hehehe...takpe, raya pun dah dekat..sure rajin tu sampai...hehe

mama sara nur berkata...

sedapnye bicikut ni, kat umah akak ni peminat setia ada he he

Cendana Kasih berkata...

kat rumah kita stok makanan kena sentiasa ada..dengan kerenah anak yang nk selalu mengunyah dan kedatangan customer2 frozen food dan kawan2...hehehe...ada rezeki dapat la merasa.

Watierman berkata...

Assalam Dik Noorma...ermmm cam kat umah Akak...mesti sentiasa ada stok makanan..sebab budak2 ni suka mengangkut...ada lagi tak sebekut lebih..nak juga rasa barang sekeping dua...eggless nak kena try gak ni!

rahel berkata...

Siok la klu ada cookies kan...bole hidang time pagi atau pun petang..bertambah-tambah teh o dalam cangkir..aiss..

sabar dubai berkata...

waaaa akak..mcm ditarik2 dek oven jeekk suh buat nih.......da lame tangan ni xmngukis nihh

Wattie berkata...

Waaaaa.....ada cookies la kat sini, patutla baunya harum semerbak sampai ke Penang.....

ogyep yummy mellow berkata...

cookies camni... tak sempat nak simpan... dah habisss... ada lagi tak???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...