Rabu, 11 April 2012

Kek Lapis Cheese Pesona

Salam

Akhirnya..... CK cuba jugak kek lapis cheese pesona ni. Mula2 macam tak berani nk cuba, sbb ada kawan kata, kalo peminat cheese tegar sesuai la buat/makan kek ni. Alamak...tak sedap ke?? 

Dan minggu lepas nampak Hana plak buat. Katanya cubalah buat sikit dulu. Dan CK tanya pada diri sendiri. Aku suka cheese kan!! hehehe...akhirnya CK buat la separuh adunan dulu.

Errm...belum sempat nk beku, CK dah potong sikit...waaa....sedap laaa... nyesal plak tak buat banyak. Takpe, beli cream cheese dulu. Pastu buat banyak2.... hehehe




Terima kasih kepada semua yang berkongsi resipi ini. CK tengok kat rumah Hana, dan copy paste dari umah kak Ummi. Terima kasih kepada penyumbang resipi asal, Rio Azhar.

KEK LAPIS CHEESE PESONA

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat
500 ml susu segar,dipanaskan- Ck guna susu coklat

Bahan B
500 gram cream cheese
10 ml susu segar (CK guna whipped cream)
1/2 cawan gula halus

Caranya
Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu coklat, terus susun dalam bekas. (Celup 1 saat je taw..)
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi hingga habis berselang-seli. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese (CK tabur serbuk biskut dan milo)
Tekan-tekan sikit permukaan tu, masuklan ke dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong



Adunan cream cheese yang CK buat ni lembik sikit, so boleh nampak meleleh bila lama kat luar... CK tabur plak dengan serbuk milo kat atas tu..waaa... lagi la sedap.... aduhh...tak tertahan... sabo jer laaa.... habis diet CK tawww !!!

Anak-anak CK semuanya suka. Berebut2 diorang makan. Bila dah habis, siap tanya bila nk buat lagi?? (errrr... ada siaran ulangan nampak gayanya)

9 corat coret:

mala berkata...

aduhai! tak berani nak mencuba lagi, lama jugak berkenan dgn resepi ni. takut terlebih makan.

Cendana Kasih berkata...

Mala... hahaha...sama ngan saya... bukan takut tak sedap, tp takut makan banyak..hehehe...ala, cuba la buat sikit jer, pastu makan ngan anak2 ramai2...bila dah habis takde la kita mengulang..hehehe.... (amacam idea?? )

mama sara nur berkata...

assalam CK
alamak kat sini pun ada CCP ni he he td br tgk kat blog iza ilhamkreatif yg membuatkan akak terus terpesona dan c/p resepinya dlm list
sedap ye CK,macam kek merry tak? rasa cheese tu mestilah sedap kan

Cendana Kasih berkata...

Sara Nur- sedap bg Ck yang mmg suka cis ni..uuu...takleh tahan...kejap2 dok bukak esbox, ambik sikit makan,,,jap lagi ulang lagi...

~~zana@pb~~ berkata...

Nampak senang tu ck, kena buat ni...utk anak bujang mmg feveret dia yg ada cheese.

hana berkata...

haaaaaaa.. kan aku dah kata.. kehkehkehkeh... aku pon sebenonyer tk brani nak buat byk sbb takut mengulang, mengulang and mengulang.. klu sket rebut2 abessss.. hahaha.. sama idea bagos! kekekeke

Nuwairani Ira berkata...

oh CK! daku sudah terpesona...sebenarnya dah lama terpesona..tapi tak tahu le bile nak buat ni.

Mamajenn berkata...

tergodanya...dah lama masuk list resepi ni tp x sempat2 lg..

Dhila Rozi berkata...

2nd time dah ni tengok resipi ciskek pesona ni.. adoiii.. nak buat, kat rumah tu sorang je yg nak makan... ikss iksss..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...