Ahad, 29 Januari 2012

Putu Perak

Salam....

Semalam, Sabtu 28 Jan 2012, kami sekeluarga  (campur skali mak mertua dan adik ipar) ke Behrang untuk menghadiri majlis perkahwinan Kakak Ipar Jebat (biras CK ler...). dan inilah peluang terbaik untuk singgah beli Putu Perak kegemaran CK ni.



Mana nk beli putu ni?? haaa.... dari KL, korang kena ikut highway Utara Selatan, kemudian keluar kat tol Behrang. Bayar rm11.00 yer... hehehe.... lepas tu korang u turn balik dan masuk semula highway arah ke Kuala Lumpur semula. Singah la kat R&R Ulu Bernam.


Putu ni dijual kat Agro Bazaar. Harganya untuk satu piring (ada 6 biji kuih putu) dijual pada harga rm4.00. Ok lah kan. Kat KL mana nk cari kuih special ni?? (kata kawan2 di FB, kat Seri Gombak pun ada, tp entah ler kat mana, pasar malam kot !! )


Ermm... puas makan. Rasanya sama sedap dengan putu kat Kuala Kangsar. Uhhhh.... hilang rindu dendam nk makan kuih kegemaran CK ni... 

Nk rasa?? ehhh.....tak boleh. Ni CK punyer !hehehe





23 corat coret:

norlieharumaini berkata...

ternampak je gambar ni tadi terus klik... aduyaiiii.. ingatkan CK yang buat...sebab suka makan.. huhuhu.. baru2 ni ade terjumpa resepi ni..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

kak Ros pun sama.Ingat nak ciluk resepi tadi..rupanya tak dok..huk..hukk.hukk

Cendana Kasih berkata...

Kak Norli, Puan Ros- hehehe... saya belum menuntut lagi ilmu putu perak ni...tp ada resipi saya tepek tu... dh pernah buat...boleh laaa....tp tak sesedap yang beli (sbb beli kena keluar duit) wakahkahkah.....

Kak Sam berkata...

Memang suka. Dulu arwah makcik selalu buatkan. Tapi sekarang kalau nak makan kena beli kat pekan ahad di seberang perak

mala berkata...

favourite ni putu tak kira la putu buluh ke, putu piring ke. suka jugak singgah kat R&R ulul bernam tu sebab ada agro bazaar. macam-macam ada :-)

IZA AKMA berkata...

ingatkan ade resepi tadi, cepat2 mai sini..ghupernya takdok..hehheh

owhh kat tol R&R ulu bernam ade jual putu perak ni yer..iza kampung tgmalim yg tersangatlah dekatnya dgn tol tu tak tau...nie baru tau...nnt balik kampung boleh pi cari lah..

KakAsma berkata...

wahhh akak baru nie tau ada kuih nie..selalu nyer putu piring ajer..tapi dalalm putu piring tu ada gula melaka,,nih gula biasa ajer yer...macam nae laa gak nyer rasa nya yeekk

Cendana Kasih berkata...

Kak Asma -ni kuih orang perak kak.. dalamnya bukan gula tp kelapa parut jer... bagi saya (org perak) mmg sedap ler... tp tekstur dan rasanya lain sama sekali dengan putu piring atau putu bambu tu (entah laa..payah nk discribe)... kuih ni tahan beberapa hari kalau elok kukusnya...
saya beli 2 piring jer, nyesal tak brong banyak2....

cik cek berkata...

Putu piring penah makan..putu perak ni 1st time dengo...ok ada resepi...amik dulu....rasanya cam putu piring jugak ke...:)

quinnie berkata...

kak ck..putu ni kalau org pandai buat..dia ada rasa liat2 skit bila makan tu..aduii sedap betul...kat ipoh ni ada sorang makcik pandai buat kuih ni..jual kat pasar malam...dah lama tak beli...huhuhu

Sue @ Nenie berkata...

Salam...mesti sedap kan..Jgn kata makan, tengok pun ni baru 1st time

Zalia berkata...

Lia 1st time makan dulu masa kat Pasir Salak. Ade pasar malam tep sungai perak jalan klua dari rumah perak tu. best2 :)

AbbotCottage berkata...

Sedapnya...tau tau, tu mang sedap. Kedekut tol ko Kak Noorma, aku nak maik satu pon taleh. Huh, bak sini resepi aku baca, ko bikin tau Kak. Hehehehe.

Shida berkata...

memang betul kat sri gombak ada jual. org tu jual petang2. kat depan CIMB. dia jual kat boot keta dia je. harga dlm rm2.50 satu pack. kalau tak silap ada 5 ketul. tapi...cubaan saya utk membeli x pernah kesampaian. ini no telefon penjual tu. 017-3190570 or 510. no tu tak confirm sbb amik kat kotak kuih ni. tulisan tangan je.

Cendana Kasih berkata...

TQ Shida...cayang awak...muahhhh....hehehe.... sangat2 menghargainya sbb lepas ni boleh ler tipon utk order banyak2....

muhammad ali berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
muhammad ali berkata...

mak sy pon ad wat kuih perak n,tp bentuk lain cikit cm piramyd cikit,
mak sy tuk org order je,dlm setiap mggu msty ad org order 100 atw 200 ketul,slalu nye nk tuk kenduri2 kahwin je,

mak sy wat di erial petaling jaya,taman medan,selangor.

smpai org dari negeri perak pon dtg order.at fcbok ad iklan nye,search putu perak@beras

muhammad ali berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
muhammad ali berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
muhammad ali berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
muhammad ali berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
huda berkata...

Salam semua.
Kepada yg teringin nak makan Putu Perak ni, boleh dapatkan di Bazaar Ramadhan 1434/2013 Bandar Seri Putra, Bangi.. Dekat dgn KUIS. Gerai no 151(bhgn tengah) Hubungi 012-3141345 Husni utk pertanyaan.

zulfika zamri berkata...

@hudaSalam semua skrg ni dkt bkt beruntung pun ada cwangan yg dbuka d kwasan psar mlm bukit beruntung..dan juga psar pg bukit sentosa.
boleh hubungi puan ani (017-3166462) untuk sebarang prtanyaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...