Salam...
Update: 16 April 2012
Sori, CK update balik resipi mee kari ni sbb ada default html code...entah laa.... gambar pun dah hitam...so terpaksa masukkan balik laaa... ENJOY !!
Mee Kari Kapitan
Bahan-Bahan:
3 sudu besar serbuk kari ayam
Santan (1 1/2 biji kelapa)
Air asam jawa
Bahan Kisar:
15 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
10 biji buah keras
8 tangkai cili merah
Bahan Lain
4 batang serai (diketuk)
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 cm halia* bahan2 yang bertanda * dihiris
1 batang bunga kantan (dibelah 4)
secekak daun kesum
Bahan Mee
3 keping kek ikan 1 paket bebola ikan
500 gm isi ayam
6keping fucuk (potong 4)
150 gm isi kerang
Sedikit kacang panjang (hiris)
2 bungkus mi kuning (celur)
100 gm taugeh (celur)
100 gm sawi (celur)
2 keping tauhu (goreng)
3 sudu besar cili kering kisar
3 biji telur (rebus)
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Kulit wantan- digoreng
Limau nipis
Cara Menyediakan:
1. Gaul bahan kisar kecuali cili kering bersama serbuk kari, bahagi
kepada dua bahagian, satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama
isi ayam.
2. Panaskan periuk dan tumis bahan hiris kecuali bunga kantan hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yang telah dicampur dengan bahan kisar.
4. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.
6. Kacau sebentar dan masukkan isi ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi.
7. Setelah itu masukkan santan, kek dan bebola ikan, fucuk, kerang dan tauhu.
8. Kemudian bubuh garam, dan biarkan mendidih. Kemudian, masukkan daun
kesum. (boleh juga dihiris halus dan ditabur atas mee semasa makan)
Setelah mendidih masukkan kacang panjang. Siap !!
♥♥♥
2 ulasan:
waa..bestnya..ada mee kari..nak oder 1 mangkuk..
sedapnya ck...kita suka sgt mee kari...huhuhu...
Catat Ulasan