Rusa Masak Lemak Cili Padi
Salam...
Best lauk hari ni. Ada daging rusa...huhuhu... mana dapat?? beli laaaa... takkan ler nk pegi menembak kat hutan..
Di KL ni, kalau nk merasa daging rusa, pegi la beli kat Hulu Langat. Sana ada ladang rusa. Harga? sekilo rm40.00 (isi saja)...dan kalo campur isi dan tulang, harga lebih sikit laaa....
Ni my Jebat beli. Idak plak tanya brapa hengget. Sure dia tak nak bgtau punyer...
Sebenarnya CK tak tau nk masak apa guna daging rusa ni. Akhirnya, buat jer la masak lemak cili padi (lauk kegemaran Jebat ler...) Ternyata SEDAP hingga kuahnya dihirup ke titisan terakhir.
Rusa Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan
-daging rusa secukupnya (ada campuran isi, tulang dan lemak2)
-cili padi*
-kunyit hidup*
-garam kasar*
(bahan2 * ditumbuk lumat)
-santan secukupnya
-garam, perisa
-serai-diketuk
-ubi kentang
Cara-cara
-Dalam periuk, masukkan bahan yang ditumbuk bersama daging. Tambah air dan masak hingga daging elok empuknya. Kemudian, masukkan kentang dan masak hingga empuk.
-Tambah santan. Biar menggelegak, dan masukkan serai yang diketuk.
-Perisakan dengan garam dan tambah serbuk perisa. Siap !!
Harus diulang masak lagi lauk ni. Sedap !!! Rasanya kalo guna daging biasa dan campur sikit tulang pun sedap gak kot...entah ler...nanti CK try cuba test masak. Hehehehe


Ulasan