Isnin, 16 Januari 2012

Garlic Roll & Mushroom Sup

Selamat Pagi !!

Petang semalam, CK buat Garlic Roll ni, tujuannya nk makan dengan chicken chop masa dinner (sori, takde gambo ciken cop nyer...dah tak tahan lapo)... dan masih ada balance pagi ni, sambung lagi makan dengan mushroom sup. Uh... lepas satu menu utk pagi ni !!!



Terima kasih pada penyumbang resipi, Suhana dan CK salin respi ni dari blog Ita Masam Manis. Senang, dalam versi Bahasa Melayu....hehehe

GARLIC ROLL
By : Suhaina
Disalin dari : Ita Masam Manis

Bahan-bahan
~3 cawan tepung gandum ~ CK guna tepung roti
~1 cawan air suam
~1 sudu besar yeast
~1 sudu teh garam
~2 sudu besar gula
~2-3 sudu besar olive oil ~ CK gantikan dengan butter cair

Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut (CK campak semua bahan dalam breadmaker)
Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik 
Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang  bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
Doh akan naik sekali ganda
Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
Kemudian bahagikan doh  kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang
Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan
Kita akan mendapat 8 potongan doh
Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis
tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi
Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit

Panduan
Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan


CARLIC SPREAD
By : Suhana

~50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
~3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
~2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus (CK malas nk keluar ke pasaraya, so guna Australian Corriendar)
secubit garam ~ CK tambah
sedikit lada hitam kisar ~ CK  lupa nk letak...haha
***Gaulkan semua bahan dan siap untuk  digunakan. 



Sesudah selesai BM ni bekerja, CK bentukkan adunan dan letak dalam loyang. Buat kerja itu ini, sampai lupa dah dekat 2 jam roti ni dok terperap...sib baik ok... (CK siap keluar bawak kete pegi servis lagi....hahaha) Bila balik tu, perut lapo, baru teringat roti tak dimasukkan dalam oven...



Sedap roti ni. Boleh la CK buat lagi utk BBQ malam minggu ni bersama kawan2 baik CK tu.. hehehe

6 corat coret:

nuwairani ismail berkata...

amboi2...rajin akak meroti...minggu lepas berderet2 orang duk try resepi ni....nani je belom try lagi..hukhuk...nanti2 la..heheh

KakAsma berkata...

Maa,
nampak cam seang ajerkan..tapi tu laa kalau malas semua nampak cam susah..tapi bila story baik..cam nak buat..tunggu ada rajin sikit..

Wanieyra berkata...

Salam ....

Sedapnya..nampaknya kena try juga ni

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak.. ita pun pernah buat roti ni tapi tak sempat nam bergambar dah kena ngap dah.. hihiihihi.. lembutkan roti ni sedap.. ita suka..:)

Sugar 'n' Spice berkata...

salam ziarah n kenal2an....nampak sedap bile mkn bersama soup tuuu....

Cik FaRiZaM berkata...

mcm master chef la ! hebat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...