Talam Suji
Salam...jumpa lagi kita.. hari ni CK rajin sikit sbb tengahari tak payah masak beria2, sekadar masak lauk2 ringkas jer. My Jebat tak balik untuk lunch. Jadi ada masa untuk buat kuih, layan internet, FB, diet..hehehe....
Sebenarnya CK dh lama beli tepung suji ni, tp tak tau nk buat apa. Tujuan utama beli hari tu sbb nk buat samosa. Lepas tu tak guna dah..cian kat tepung tu, merayu2 mintak dimasak
Resipi dari chef Hanieliza. TQ
Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah
Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.
Ada sesiapa yang teringin??
***gambar tak brapa clear sbb pakai Lumix.




Ulasan
kuih ni mmf fv akk...x pernah buat pun...suka mkn sagat...leh tempah tak seloyang....
sedapnya tengok..
Cikadakbiru- saya pun bukannya rajin sangat, tp hari ni ada banyak masa, so bolehlah cuba...
noorsafone- yup,mesti cuba..sedap ni..
Amie- senang jugak nk buat kuih ni, kacau-kacau dan kukus..saya guna santan kotak, lagi cepat
Mas- aik? sepotong jer? cukup ker? sedap taw kuih ni...rugi kalo amik sepotong jer...hehehe
cantik betul talam norma ni.:)
wah cantiknya kuih tu akak... x perna makan lagi talam suji nie... nmpk sedap..