Khamis, 16 Jun 2011

Gulai Ikan Tongkol

Salam..

Ikan Tongkol memang menjadi kegemaran kat rumah CK ni, sebabnya ikan ni tak banyak tulang. Selain digoreng dan buat sambal, CK suka juga buat masak lemak ataupun gulai nasi dagang cenggini

Tapi hari ni takde lah nasi dagang. Takde sebarang majlis atau benda2 special pun. Kengkawan pun takde nk datang. So simpan la beras nasi dagang tu yer..sayang nk guna. Bukan senang nk dapat. Kena order kat kawan di Kelate nun.


Kali ni special sikit, sebab CK letak belimbing buluh. Beli kat pasar malam Sungai Besi hari Sabtu lepas. Asalnya my Jebat suruh buat masak lemak ngan telur itik, tp terlupa lah plak. Itiknya belum bertelur..kehkehkeh....

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol 500 gm- potong kecil
1 keping asam gelugor(keping)- kali ini CK kurangkan sbb guna belimbing buluh
1/2 sudu kecil gula melaka
1 st garam
1/2 inci halia-hiris
3 ulas bawang putih- diketuk
air secukupnya

**** rebus semua bahan di atas hingga ikan empuk.

Bahan lain:
700 ml santan sederhana pekat
1 batang serai dititik
5-6 biji cili padi- ketuk
1 sudu besar kerisik
garam dan perasa
2 sudu besar cili kisar
6 biji belimbing buluh- diketuk sedikit

Bahan dikisar halus:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sm lengkuas
2 sudu besar ketumbar
15 biji cili padi kampung
1 st jintan putih
2 biji buah keras
* kalau guna rempah nasi dagang, boleh skip  ketumbar dan jintan putih tu. Kali ini CK guna rempah ikan nasi dagang. Beli kat pasar borong. 

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan, ikan, cili padi, asam gelugor ,belimbing buluh, serai, garam dan perasa. Masak hingga kuah pekat. SIAP


Ok... nk rilex la jap !!!



9 corat coret:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Noorma..sedapnya!!Umah k.atie jarang ikan buat gulai sbb xder peminatnya..hihi

Mas berkata...

gulai ikan tongkol...
sedappnya tengokkk...

Anna Qawina berkata...

aku suka makan, tp bab nak menggulai tu asyik tak kena ngan tekak je..kena soh mak aku buat baru jadik...hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

saya pun suka sangat dengan ikan tongkol ni.. kalau kat Tganu panggil ikan aye... terliur dah bila tengok gulai tongkol yg CK masak ni... tambah pulak ada belimbing buluh tu.. terus rindu nasi dagang.. huhu..

cik cek berkata...

Makan ngan Nasi Dagang sedap ni kan...:)

cikmanggis berkata...

ada budu tak?cm jika makan gulai ikan tongkol mesti nak cari budu..fuhh pengsan

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

ikan tongkol biasanya kegemaran org pantai timur kan? kat Sabah berlambak ikan ni tapi sayangnya saya gemar.
bagaimanapun saya nak cuba juga resipi ni, mana tau? jadi suka pula pd ikan tongkol..

AZLITA AZIZ berkata...

kak Norma org kelantan ke??
ni mak mertua ita suka sangat masak ita makan kuah dia aje.. sebab ita tak pandai makan ikan tongkol.. hihi

sedap kan kalau dapat makan dgn nasi dagang.. adoiii... rasa macam nak balik kampung aje...

Cendana Kasih berkata...

Azatie- saya dulu pun kalo beli ikan kayu, cuma buat goreng sambal jer, tp skang dh pandai masak masakan pantai timur, so macam2 respi kuar..hehehe

Mas- sedap..memang sedap..akak suka ratah, especially tang kepala..hehehe

Ana-sib baik la laki ko bukan orang kelate..hehehe...

Ratna- tang belimbing tu yang buat kecur..hehehe..

Cik Cek- yer, ni mmg lauk nasi dagang..tp takde nasinyer..so hentam jer lah ngan nasi putih...

Cik Manggis - akak, budu saya cicah ngan ulam kacang botol.. pergh..mmg terangkat...meh la joint make budu cap ketereh!! heheh...

Zanafahmi- yer, kawan akak kat Kota Marudu kata pasar malam sana diorang jual ikan ni.,,tp buat bakar. Hehehe... cubalah respi ni, mana tau kot2 boleh kena ngan tekak..

Ita.. kita orang Perak, tp mmg suka makan masakan pantai timur... budu, gulai kawah, nasi kerabu, nasi dagang...sume suka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...