Rabu, 20 Julai 2011

Roti Jala dan Sambal Sardin

Salam Sejahtera dan Selamat Pagi buat semua !!

Hari ini CK buat breakfast faberet my Jebat, sambal sardin. Selalunya cicah ngan lempeng jer, tapi disebabkan hari ni terlebih rajin sikit hehehe (ekceli nk menge'test' botol 3 muncung tu) CK buatla roti jala.


Bahan-bahan
* 3 cawan tepung gandum
* 2 1/2 camb butter /margerin
* 1 camt garam
* sedikit pewarna kuning
* 1 biji telur
* 2 1/2 cawan santan/ susu segar

Cara-cara
1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
4.Siap

Nak beli satu lagi ler botol 3 muncung tu, leh la buat roti jala yang kalerpul plak !!



12 corat coret:

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam morning CK..mcm best plak tgk roti jala cicah ngan sambal sardin..so far kat rumah cicah ngan kari..nk try lah nnt..hehehe

Cendana Kasih berkata...

Mama Hawa - saya pun..selalunya roti jala cicah kuah durian/kari..tp pagi ni malas dah nk buat sume tu, sambal sardin jer la yang senang...hehehe

Fiza Nordin berkata...

anak2 aku suka makan roti jala tp dgn kuah kari.... aku ni dari sehari ke sehari nak buat, tak jugak kesampaian.

aku tgk ko punye tepung tu nipis je... nape ek pernah aku buat lama dulu, tepung aku tebal? bila aku cairkan adunan tepung tu, dia keluar menitik2 pulak... adeh!!!

ha nilah antara sebab aku malas nak buat tu... hehehee

pearls.. berkata...

sedapnyaaaaaaaaaa..........

Mas berkata...

nakk sepinggan....

Zareene Saifuddin berkata...

CK, botol 3 moncong tu beli kt mana ek?

mala berkata...

salam CK - menarik ni roti jala dgn sardin! mala dah email map/address & hp number.

cik cek berkata...

Emmm...mesti best ni..roti jala cecah sambal sardin...he he kak cek memang suka sardin..:)

Amie berkata...

wah... pagi2 sempat menjala dulu ye.... nampak sedapla dgn sambal sardin tu...

Nita berkata...

Salam CK..Tq sbb berkongsi resepi ni..minta CK kongsi skali resepi sambal sardin sekali blh tak?..nmpk sedap, dh lama mencr sbb kwn2 ckp mmg sedap roti jala cicah sambal sardin ni..nita bkn tak biasa masak ikan sardin ni, cuma nk try resepi dr CK plk..bleh yekk..:)

Cendana Kasih berkata...

Nita- alahai dik..respi akak ni biasa2 jer. Malu plak nk tulis respi sambal sardin..hehehe...almaklum ler..nk cepat masak, cepat makan..

Akak buat paling simple...tumis bawang putih yang dicicang/ditumbuk halus.. masukkan skali bawnag merah yang dihiris bulat2 nipis.. tumis sampai layu... pastu masukkan pes cili kering. Masak sampai cili garing/pecah minyak...pastu bolehlah masukkan sardin dan kuahnya.. tambah air sikit.. pastu masukkan sedikit air asam jawa (kalo takde perah limau nipis pun ok gak)... tambah ler garam dan pak aji...kacau2..biar kuah pekat sikit dan tutup api...siap !!

Haaa... kan senang tu !!!! Selamat Mencuba yer dik

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak lama ita tak buat roti jala ni.. rasa nak makan plak nampak roti jala akak ni... nanti kena buat gak ni..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...