Roti Jala dan Sambal Sardin
Salam Sejahtera dan Selamat Pagi buat semua !!
Hari ini CK buat breakfast faberet my Jebat, sambal sardin. Selalunya cicah ngan lempeng jer, tapi disebabkan hari ni terlebih rajin sikit hehehe (ekceli nk menge'test' botol 3 muncung tu) CK buatla roti jala.
Bahan-bahan
* 3 cawan tepung gandum
* 2 1/2 camb butter /margerin
* 1 camt garam
* sedikit pewarna kuning
* 1 biji telur
* 2 1/2 cawan santan/ susu segar
Cara-cara
1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
4.Siap
Nak beli satu lagi ler botol 3 muncung tu, leh la buat roti jala yang kalerpul plak !!


Ulasan
aku tgk ko punye tepung tu nipis je... nape ek pernah aku buat lama dulu, tepung aku tebal? bila aku cairkan adunan tepung tu, dia keluar menitik2 pulak... adeh!!!
ha nilah antara sebab aku malas nak buat tu... hehehee
Akak buat paling simple...tumis bawang putih yang dicicang/ditumbuk halus.. masukkan skali bawnag merah yang dihiris bulat2 nipis.. tumis sampai layu... pastu masukkan pes cili kering. Masak sampai cili garing/pecah minyak...pastu bolehlah masukkan sardin dan kuahnya.. tambah air sikit.. pastu masukkan sedikit air asam jawa (kalo takde perah limau nipis pun ok gak)... tambah ler garam dan pak aji...kacau2..biar kuah pekat sikit dan tutup api...siap !!
Haaa... kan senang tu !!!! Selamat Mencuba yer dik