Jumaat, 15 Julai 2011

Donut Sambal

Salam.... hari ni mencuba satu kelainan dalam donut. Asyik donut bergula/coklat jer tentu boring....tak lama dulu ada nampak Hasue buat donut sambal ni, tp masa tu tak amik kisah pun...

Dan skang ni, kan CK sibuk ngan bisnes frozen food, jadi adalah donut dalam senarai kuih frozen tu. Hari ni tak tau nk bagi makan apa kat budak2, so keluarkan donut dan goreng.



Resipi donut boleh tengok sini yer Ada macam2 resipi donut. Sume gebu2 dan lembut belaka.

Dan untuk sira dengan sambal, macam nk buat sambal goreng la jugak. Respi kat bawah ni CK copy dari rumah Hasue (malas nk karang ayat sendiri...) TQ Hasue, Norsha dll

Bahan² untuk sira
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)

Cara2 untuk sira sambal:
1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4.Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba


Hasilnya? ermm...not bad. Sesekali ubah selera kan, sedap la jugak !!




10 corat coret:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

sesekali pekena donut sira pedas gini best jugak kan...

Amie berkata...

sedapnya.... dah kenyang makan di rumah hasue hari tu... ni nak makan di sini pulak!

HappyIrfa berkata...

sedapnya kalau makan petang2 gini

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

mmmm, mmg menyelerakan. nak try la buat donat sambal.

Aida Azryn berkata...

sure sodap!! <3.<3

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak..
sedapnya tgk donut nie.. dah lama teringin nak makan... bila ler angin rajin nak mendonut nie

Deliah's Deli berkata...

nmpak sedap..sy nk beli je frozen pastu balik goreng camni :))) *ck,cantik la gambar..:)

azian berkata...

Mah, masa akak buka blog ni hubby akak ada tgk sekali. Dia kata bila nak buat donat mcm ni pulak? Ya la org tak suka manis2. Lepas ni kenalah akak buat donut pedas2 pulak....

nOOrsha berkata...

asalamualaikum.erime kasih ya coz sudi mencuba resepi donut sira sambal sy ni.. hope sekeluarga suke rasanya... :)

Mas berkata...

bestkan kak donut bersira sambal ni.....
ala2 burgur malaysia rasanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...