Donut Sambal
Salam.... hari ni mencuba satu kelainan dalam donut. Asyik donut bergula/coklat jer tentu boring....tak lama dulu ada nampak Hasue buat donut sambal ni, tp masa tu tak amik kisah pun...
Dan skang ni, kan CK sibuk ngan bisnes frozen food, jadi adalah donut dalam senarai kuih frozen tu. Hari ni tak tau nk bagi makan apa kat budak2, so keluarkan donut dan goreng.
Resipi donut boleh tengok sini yer Ada macam2 resipi donut. Sume gebu2 dan lembut belaka.
Dan untuk sira dengan sambal, macam nk buat sambal goreng la jugak. Respi kat bawah ni CK copy dari rumah Hasue (malas nk karang ayat sendiri...) TQ Hasue, Norsha dll
Bahan² untuk sira
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
Cara2 untuk sira sambal:
1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4.Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba
Hasilnya? ermm...not bad. Sesekali ubah selera kan, sedap la jugak !!


Ulasan
sedapnya tgk donut nie.. dah lama teringin nak makan... bila ler angin rajin nak mendonut nie
ala2 burgur malaysia rasanya...