Apam Polkadot dan Kek Pisang Badam
Salam... pagi2 lagi CK dh bangun dan siapkan tempahan rakan sekampus dan sekampung CK, cik Puan NorLida. Dia nk bawa balik kampung suaminya di Bahau, Negeri Sembilan. Yelah dah dekat nk sambut Ramadhan ni, so banyak la kenduri tahlil. Selain apam polkadot, dia juga order 100 biji karipap frozen dari CK. Alhamdulilah..ada jer rezeki walau ada orang yang cuba nk sabotaj bisnes CK sejak akhir2 ni :(
Apam Polkadot inti kacang merah.
Kek Pisang Badam Cendanakasih
Disebabkan dia nk buat kenduri tahlil, so CK sedekah ler sebijik kek Pisang. Abis jer buat apam, terus CK membakar kek. Sambil tu masak2 untuk lunch. Selesai masak, kek pun siap....
Kek Pisang Badam Cendanakasih
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan :
* 2 cawan tepung kek
*1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu teh soda bikarbonat
* 3/4 cawan gula
* 2 biji telur (asingkan kuning dan putih)
* 1 1/2 cawan pisang berangan dilenyek
* 1/2 cawan minyak jagung Daisy
*1/4 cawan susu segar/cair
*1 sudu kecil ovalet
* sedikit esen vanila/pisang
* coklat rice untuk ditabur
* kepingan badam untuk ditabur
Cara-cara
* Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat
* Pukul putih telur sampai kental
* Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama gula hingga kembang
* Masukkan minyak, susu cair, pisang dilecek dan ovalet. Pukul lagi.
* Kemudian masukkan esen vanila diikuti dengan tepung sedikit demi
sedikit
* Masukkan pula putih telur, sedikit demi sedikit sambil dikaup balik
(jangan putar dengan mixer, guna spatula jer)
* Adun rata, kemudian masukkan ke dalam loyang yg dialas dan disapu minyak.
* Tabur coklat rice dan badam. Bakar pada suhu 180’c selama 30-40 minit (bergantung kepada oven)
Kek ni bolehlah dibuat untuk makan2 sambil2 potong bawang, goreng karipap tu nanti... hehehe...semoga semuanya berpuas hati dan sudi order lagi :)


Ulasan
kalau dekat boleh gak nak oder apam pokaldot tu. nak buat bebanyak ni ada sikit malas hehe..