Khamis, 18 Mac 2010

Jebat Junior dh lahir !!!!

Salam semua member blogger tersayang... apa khabar...rindunya kat blog ni...

Aku dh selamat bersalin hari Ahad lepas, jam 1.17 pagi. Sorrylah lambat sikit update kat blog ni, tp bagi kengkawan yang ada add aku kat facebook, diorang dh tau dah...opss..ni bukan citer basi yer..sekadar entri untuk kengkawan yang belum tahu..
... ni ceritanya....




Hari Jumaat tu, Hang Jebat aku balik kerja lewat malam..padahal aku dh janji nk pegi merayap kat Pasar malam, cari apam beras.. punyalah frust..aku dh cuba buat 2 kali tapi tak menjadi jugak..

tapi rezeki tetap ada, Hang Jebat suruh adik angkat dia, Eddy tolong belikan untuk aku..nah amik ko..sampai 2 paket besar dia beli. Malam tu, aku tak makan nasi, asyik makan apam tu jer..

Esoknya, Sabtu, aku ada check up ngan doktor Idris pukul 9.00 pagi..tp kami pegi lambat sikit..kali ni pegi breakfast kat PJ, hubby makan nasi kandar. Aku plak macam takde selera nk makan. Tapi kat restoren tu ada jual acar buah. Dh siap paking dalam tupperware..seronoknya...sejak awal mengandung aku memang nk makan acar buah, tapi tak dapat..ni dh nk last baru dapat makan...

Abis makan, lalu kat Ampcorp Mall, nampak plak A&W, hubby tanya nk makan ker, sbb aku mmg nk sangat makan A&W, tp aku jawab takmo ler..dh lambat...perut pun mcm meragam jer...

Sampai jer kat klinik,orang dh ramai..tunggu kejap..

Masuk dlm bilik, terus doktor cakap nk buat internal check up.."uhh..dh bukak 2 cm" terus aku admit kat labour room, hubby pun hantar anak2 kat umah mak...

Lama gak dok dalam labour room tu, makan itu ini.. tp naik sebelah petang baru terasa sakit. Tapi bukaan masih 2-3 cm..Pesan doktor Idris, kalo sakit, mintak injection, tp aku tahan lagi..malas ler mintak. Malamnya sakit bertambah kuat..laki aku mmg ada jer dekat aku ni..dh tak tahan, mintak gak ler injection.. tp takde perubahan pun..sakit tetap ada..cuma aku masih boleh bertahan..

Pukul 12.30 doktor Idris datang..(kata laki aku, doktor balik umah tido dulu..dia datang muka segar bugar jer..he,he) Masa tu aku tengah sakit, dia pecahkan air mentuban.. Kata doktor, dalam dua tiga jam lagi barulah aku bersalin. Kalau tak tahan, boleh mintak epidural..bukaan masih 3 cm..aduh laaa...lambat nyer.. mcm nk mintak operate jer..

Tapi nurse situ cakap, epidural ni ada kesannya masa akan datang..sakit belakang, kebas2 dan lain2..aku pun pernah dengar..biras aku contohnya...kebas kaki jer.. lepas tu nurse tu cakap lagi, sapa yang amik epidural, masa nk bersalin selalu guna vacum, sbb seseorang tu tak rasa sakit dan tak boleh nk push..

Ni bukan aku dengar dr mulut nurse tu, tp dengar sendiri dari pesakit bilik sebelah..kecoh satu nurse kat labour room tu suruh push, tp dia tak larat..last2 aku dengar nurse suruh amik vacum...ooooo..takut...

last2 laki aku suruh tahan sikit..tak mo amik epidural..

Akhirnya, dalam pukul 12.50, sakit dh bertambah teruk..aku dh tak tahan..menjerit kesakitan aku..nurse suruh sedut gas..sementara tu nurse suruh aku mengiring agar kepala baby boleh turun sikit..sementara nurse pegi telefon doktor Idris..(doktor keluar minum kat bangsar)

Tetiba aku rasa macam nk terbuang air besar jer..nurse suruh tahan, sambil sedut gas..aku dh macam nk pengsan jer..hubby suruh mengucap..tp aku macam blur jer..tak ingat nk mengucap, tp baca ayat kursi la plak.. hubby cuba sedarkan aku drpd terus pengsan..

habis jer baca ayat kursi tu, macam ada sesuatu nk keluar..macam dalam mimpi, aku dengar suara sayup-sayup suruh push.. sekali teran jer, terasa sesuatu dh keluar..

Doktor sampai tepat pd masanya..belumpun sempat sarungkan baju plastik, dia terpaksa sambut baby aku...cian doktor..tak sempat minum...

Aku dengar doktor kata "baby boy yer" Hubby kata semua dh selamat.Masa tu pukul 1.17 minit pagi... aku bersyukur kerana semuanya telah selamat dan gembira memberi seorang lagi anak lelaki kepadanya...

Kali ni aku bersalin secara Natural Water Birth, takde epidural, takde episiotomy...ada sikit jer kesan koyak..kena la jahit sikit....

Inilah anak lelaki kedua Hang Jebat. Kami beri nama Ahmad Zharif Rayyan.. Berat semasa lahir = 3.30 kg. Masuk hari kedua ada sikit joundice.. cepat2 aku beri minum susu kambing.. hari kedua juga dia dh kena sunat.. senang jaga..

Kiranya, aku dok kat spital selama 4 harilah..bermula hari sabtu...hari Selasa baru balik... jumlah semua yg kena bayar = lima ribu lebih..... takpelah kan... ni yang last...
Akhir sekali, terima kasih kepada Doktor Idris Ahmad, semua nurse kat labour room, wad tingkat 4 dan nursery. Layanan memang best dan tip top...







15 corat coret:

Datin El berkata...

salam noorma..tahniahhhhhhhh..jage diri bebaik ye..comelnye..

NURUL berkata...

tahniah & selamat berpantang...
*kenapa ni yang last??hehe..sibuk je tanye ek..

Noorma berkata...

datin el- tq akak..

Nurul- ni yg last sbb hubby yg nak mcm tu..tak mo ramai2..kang kena plak tukar dr kete ke MPV..wakahkahkah....

fmina08 berkata...

tahniah kak!! so yg last pon boy yek?? so ikat ke planning jek?? hiii nyibok jek ni

Ely Hasrul berkata...

alhamdulillah congrats!!

selamat sume!

Fiza Nordin berkata...

alhamdulillah sume dah selamat ye...tembon tul pipi dia...

mase bersalinkan anak sulong kat PPUM, aku amik epidural.mase tu aku mmg taktau akan efectnye semasa itu atau kemudiannya.dah nurse kate utk kurangkan rase sakit,aku yg sdg azab ni nak ajelah... dan mmglah aku takleh push,perlu bantuan vacum.mujur takde ape2 masalah lain.

tp mase tu aku rase aku takleh push sbb aku mmg dah tak larat sgt sbb aku admit lr dr pukul 9pg smlm,start sakit kul 4 ptg tp bersalin 7.11pg keesokkan harinya.dgn tak bf sblm masuk lr.perot aku kosong,aku tadek tenaga.deme bg aku minum air putih je.tgh malam tu,tgh sakit2 tu aku merayu kat nurse minta makanan.lapar sgt.nurse bg aku milo & 2 keping biskut.wahhh heaven tul,sedap beno mase tu...

ok,jage diri ye...

CatlinaFly berkata...

selmaat berpantang kak noorma..comelnye jebat junior..putih melepak kemerah-merahan lagi :)

indahhouse berkata...

salam kak noorma,
Tahniah, tahniah, kak...!
Seronok campur terharu bila saya baca entry kak ni. Lahirnya seorang Jebat Junior yg comei... peluk cium dr auntie...:)

kakchik berkata...

alhamdulillah... hebat perjuangan jebat utk keluar bertarung di alam nyata. tak dapat nak dibayangkan betapa kesakitan yg noorma dah lalui. tapi kakchik yakin sebaik jebat jr keluar, sakitnya pun hilang. tahniah noorma.

Dayah berkata...

Salam Kak,
Alhamdulillah Tahniah.
Nampak mcam mudah tapi ngeri ngeh3x..
Get well soon kak.
Mesti Hang Jebat sangat happykan.
Moga Rayyan jadi anak yang soleh dan cerdik pandai, Amin.

TREAT AND TRICK berkata...

Salam Noorma, tahniah dah dapat seorg lagi hero...selamat dlm pantang, semoga baby dan mummy sihat selalu....

cikmin berkata...

slm noorma..aku ni balik kg ari ko bersalin kot baru blik smlm..ko dgn baby sihat? tahniah tuk ko ye...

jidood berkata...

salam cik noorma... lama x kunjung blog awak... waaahhh... dah bersalin ya... hero rupenyer... TAHNIAH...

safiah berkata...

a'kum kak noorma..nak tanya sikit..kak noorma ikat peranakan ke?

Cendana Kasih berkata...

Safiah- takde la dik, sbb yg ni bersalin normal, ikut doktor, dia nk buat keesokan harinya, tp akak macam malas ler plak...tu yang tak jadi tu.... tp akak dh tutup kilang dah...takde dah...hehehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...