Dh lama tak buat roti, dan dah lama jugak la cik breadmaker aku tuh cuti. Tak leh jadi ni. Lama2 nanti jadi tukun tiruan plak. Ari tu beria-ia sangat nk beli.
So check la plak tepung roti. Ada banyak lagi dalam esbox tu (he,he....aku simpan tepung, gula dan barang2 bakery kat dalam esbox, so tahan lama laaa ) Dan hari ni, bermulalah khidmat BM aku tu semula....kali ni guna water roux plak. Ramai kengkawan blogger tgh kecoh buat roti water roux skang ni...
Bahan-bahan
*200g tepung roti
*50g gula
*2g garam
*1 sk bread improver
*4g yis kering
*1 biji telur
*50ml fresh milk
*50g water roux
*30g butter
*jem blueberry secukupnya
*kelapa parut
Cara-cara
-Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan pilih menu Dough dan ONkan. Tunggu sehingga siap. Jika menggunakan kaedah uli tangan, uli sehingga menjadi doh yg elastik.
-Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
-Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Uli sekejap.
-Bahagikan doh menjadi bulat2 kecil. Susun ke dalam loyang. Tunggu hingga doh naik sekali ganda lagik.
-Sembur sedikit air ke atas doh, dan paipkan jem blueberry. Tabur kelapa parut kering.
-Panaskan oven.
-Bakar suhu 175 selama 23min atau hingga keperangan.
-Kuar dr oven dan sejukkan di atas redai
Jom makan roti.Cicah air milo pun best !!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan