Resepi dr kak Fida Myresipi yang nun jauh di bandar singa.... aku copy jer dr sana..Malas nk menaip.
Bahan-bahan
Bahan yg dikisar halus *
*10 tangkai cili kering
*2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 jari kunyit hidup
*1 hiris halia
*2 sudu udang kering
*2 sudu ikan bilis
*sedikit belacan - jika suka
*2 sk jintan kasar - sangar
2 batang serai - dititik
4 helai daun salam
1/2 jari lengkuas - diketuk
200 g udang hidup yg dikupas kulit
Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
1/2 biji kobis
8 batang kacang panjang
1 batang lobak merah
1 biji sengkuang kecil
1 biji terung panjang
1 keping tahu kering - rendam
4 biji kentang
4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
4 keping tempe - dipotong dan digoreng
2 ikat su'un - direndam
lada merah dan hijau - dipotong serong
2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
air secukupnya
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak utk menumis
*2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 jari kunyit hidup
*1 hiris halia
*2 sudu udang kering
*2 sudu ikan bilis
*sedikit belacan - jika suka
*2 sk jintan kasar - sangar
2 batang serai - dititik
4 helai daun salam
1/2 jari lengkuas - diketuk
200 g udang hidup yg dikupas kulit
Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
1/2 biji kobis
8 batang kacang panjang
1 batang lobak merah
1 biji sengkuang kecil
1 biji terung panjang
1 keping tahu kering - rendam
4 biji kentang
4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
4 keping tempe - dipotong dan digoreng
2 ikat su'un - direndam
lada merah dan hijau - dipotong serong
2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
air secukupnya
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
1.Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
2.Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam.
3.Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
4.Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.
4.Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.
(musykil ler,,apasal aku ambik gambo selalu tak lawa..padahal bukan dr hp, kamera pun bolehlah tahan harganya, lebih kurang Kak G tu hah.....hubby aku beli, cuma aku masih confius banyak sangat butang nk kena set kat kamera tu, ada pelbagai mod..abih tu bantai jer la tangkap... aku selalu set kat mod potrait, dh jer cerah semacam jer..pas tu aku ikut sesedap rasa jer la letak mod apa... so ni ler hasilnya..Nk kena belajar dr kengkawan kat sini lah jugak... Hana, Kak G, dll ...tolong!!! ....... (ish..dh lari dari topik la plak )