Bahan-bahan
>90gm marjerin/butter
>80 gm gula halus
>1 biji telur-asingkan kuning dan putih
>40 ml susu cair
>110 gm tepung kek
>1/2 sudu teh cream of tartar
>1 sudu kecil esen mangga
>1 biji mangga yang masak ranum - dipotong dadu
Cara-cara
1.Dalam periuk, satukan butter, susu cair. Panaskan dengan api perlahan hingga butter cair.
2.Kemudian masukkan mangga, kacau sebentar dan tutup api. Biar sejuk
3.Pukul putih telur bersama cream of tartar hingga gebu. Kemudian, masukkan gula halus. Pukul lagi hingga dapat bentuk bertanduk (meringue)
4.Dalam bekas lain, pukul kuning telur, kemudian masukkan butter yang dicairkan tadi. Pukul hingga sebati.
5.Masukkan esen mangga.
6.Masukkan tepung. Kacau lagi.
7.Akhir sekali masukkan putih telur tadi. Kali ini guna cara kaup dan balik. Bila dah sebati, sendukkan ke dalam acuan mufin. Bakar pada suhu 180'C hingga masak, (selama 20-30 minit)
* selain mangga, boleh juga guna strawberry(ikut resepi asal), nenas, blueberry, dan lain2 yang dirasakan sesuai.. SELAMAT MENCUBA !!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan