Isnin, 24 November 2008

Bayam Tumis

Kali ni cuba resipi dr Kak Fida plak. Walaupun kat umah ni hanya aku sorang jer yang makan sayur, tapi aku masak jer... Anak2 kalau tak makan sayur, tapi leh makan kuahnya.. Aku guna bayam merah, tp nasib baik lah kuahnya tak merah menyala..kang jadi Raja Bersiong la plak... ha,ha,ha....


Bahan-bahan ( 4-5 orang )
300 g sayur bayam - dibersihkan dan potong kecil
2 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
2 batang cili hijau
3 ulas bawang merah kecil
1 sk jintan manis
sedikit kunyit hidup
1 sb udang kering
100 g udang hidup - dibuang kulit
garam secukup rasa
sedikit minyak masak - untuk menumis

Cara-cara
Tumbuk cili hijau,bawang merah,kunyit,jintan dan udang kering tetapi jangan halus sangat.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi hingga terbit bau lalu masukkan udang hidup,kacau rata dan masukkan pula santan dan garam secukup rasa.Kacau.
Apabila santan mula mendidih,masukkan sayur bayam dan masak sayur hingga lembut.
Siap untuk dihidangkan dgn nasi panas.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...