Kalau nk buat masak lemak cili api, janganlah pedas sangat, sebab bila menyedutnya nanti, takut tersedak sbb pedas. Oleh itu, kurangkan kepedasannya. Untuk masakan kali ni, aku letak ubi keledek. Paling sedap kalau direncahkan bersama keladi. Sayur lain yang boleh joint ngan siput ni ialah nangka muda, lambuk, umbut, dll (yang korang suka la....)
Meh share resepi tu kat sini
Bahan-bahan
>siput sedut secukupnya -dibersihkan dahulu, dan dipotong hujungnya
>cili padi
>kunyit hidup
>santan
>serai-diketuk
>daun kunyit-dicarik-carik
>ubi keledek merah
>garam, perasa
Cara-cara
1.Cili padi ditumbuk bersama garam dan kunyit hidup hingga lumat.
2.Masukkan dalam periuk bersama sedikit air dan serai yang diketuk. Hidupkan api dan biar rempah tadi mendidih sebentar
3.Masukkan keledek dan masak hingga empuk
4.Diikuti dengan santan. Kacau selalu agar lemak tidak pecah.
5.Bila kuah dah mendidih, barulah dimasukkan siput sedut tadi dan daun kunyit. Kacau rata dan tunggu hingga kuah mendidih sekali lagi
6.Siap dan bolehlah dihidangkan
*Tips mencuci siput sedut
1.Siput dibersihkan macam biasa. Guna pelepah pisang untuk memberus lumpur2 pada siput itu.(masa ni siput tu masih idup lagi yer..jangan tak tau plak...)
2.Kemudian, potong bahagian hujung(ekor) siput itu sedikit. Ini membolehkan kita menyedut keluar isi siput itu masa makan nanti. Kalau tak potong, sampai tahun depan pun isi siput tu tak leh kuar
3.Setelah dipotong, ambil kelapa parut dan lumurkan pada siput yang dibersihkan tadi. Ini untuk membolehkan segala kotoran yang terdapat di dalam cengkerang siput tadi keluar (kan siput tu idup lagi.....)
4.Diamkan selama 1/2 jam. (ha..lepas 1/2 jam tu nanti, tengoklah sendiri kelapa parut yang putih bersih tu akan bertukar jadi warna lumpur.
5.bersihkan, dan bilas dengan air hingga bersih.
6.Sedia untuk dimasak.
*ha..masa makan plak, lepas sedut isi siput tu, jangan lupa tanggalkan cd yang melekat pada siput tu. Jangan ditelan plak :D (kami panggil mini cd )
Khamis, 20 November 2008
Gulai Lemak Siput Sedut
Siput sedut? ada yang panggil siput koyong, dan mcm2 nama lagi. Nama saintifiknya aku tak taulah plak.
Kami sekeluarga diperkenalkan dengan siput sedut ni masa menetap di Hulu Langat. Kat sana boleh dikatakan setiap gerai makan ada lauk ni (maklum lah, kawasan orang minang)
So satu hari tu teringin plak nk cuba. Pergilah ke kedai. Tuan punya kedai tu punyalah baik hati, siap ajar mcm mana nk masak dan serba sikit tips.
Selain dibuat masak lemak, siput ni jugak boleh dimasak kari, tumis air, rebus, dll. Entahlah..aku lom pernah cuba lagi.