Sabtu, 22 November 2008

Gulai Lemak Rebung+Perut

Tengok Fiza masak ari tuh...tak tertahan lagi. Teringin sangat nk makan. Dan inilah hasilnya. Hubby dan anak2 memang tak sentuh, so aku sorang la kena licinkan lauk ni.

Bahan-bahan
>Perut lembut
>Rebung (kalau suka byk tambah, kalau tak suka kurangkan)
>Cili api (ditumbuk lumat
>Perahan Santan
>kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
>Garam secukup rasa

Cara-cara
1.Perut digaul dengan tepung dan perap 1/2 jam. Kemudian bilas bersih.
Rebus perut sampai lembut. Potong kecil.
2.Cucikan rebung, toskan. kemudian masukkan ke dalam periuk bersama perut yang direbus tadi.
3.Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
4.Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
5.Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2

1 corat coret:

Rafizah Nordin berkata...

oggix wat hal plak...

alaalaa syiannya noorma makan gulai rebung sengsorang.sedap tuh campo ngan perut tp kite x leh la campur perut sbb hb x makan.
apekate bawak umah kite,kite makan sesame
heehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...