Pau Goreng @ burger malaysia

Bahan-bahan ( 25 biji )
>250 gm tepung roti (strong/protein flour)
>100 gm tepung biasa
>1/2 sudu kecil yis (mauripan)
>30 gm gula kaster
Bahan yg di campur skali
>30 gram butter cair
>1 biji telur (di pukul)
>150 ml susu suam.
>minyak utk mengoreng
Cara-cara
1.Masukkan kesemua bahan kedalam machine/mangkuk kecuali susu,yis & Butter cair. Gaul bahan2 tadi sehingga sebati.
2.Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung. 3.Uli sampai doh tak melekat ke bekas
4.Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang dlm 1 jam).
5.Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk supaya keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan menggunakan gelas sbg. cutter.
6.Biarkan naik sekali ganda lagi dlm Lebih kurang 30 min.
7.Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring.
8.Lepas sejuk, boleh di potong tgh dan dihias dengan tamato & timun juga sambal ikan bilis.

