Isnin, 21 Mei 2012

Apam Mekar Strawberri

Salam Isnin...

Dah lama CK tak buat apam mekar ni...asyik polkadot jer...dan minggu lepas kawan CK request apam ni untuk hujung minggu ni. Disebabkan dah lama tak buat, so baiklah CK test try dulu untuk diri sendiri...almaklum ler...dah lupa respi yang mana satu...


Cuba respi pertama...alamak...fail....bukan tak mekar, tp ibarat malu2 nk senyum...lepas sejuk dia kuncup balik...ish,ish, ish...takleh jadi ni...maka kenyanglah di Dusbin tu....cuba plak resipi kedua.... (sib baik bereksperimen dengan sebijik jer telur....)

Silap CK jugak..main salin jer respi, pastu tak tanda mana satu respi yang betul2 menjadi.....patutnya CK pangkah jer terus respi yang tak brapa nk jadi tu)


Akhirnya...jumpa jugak respi sebenarnya.....  Ini apam perisa stoberi. Muak plak makan apam rasa vanila biasa tu. Mari kita share resipi tu yer...utk rujuan CK sendiri jugak


 APAM MEKAR CK
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
115gm gula pasir halus
1 biji telur
esen vanila/stoberi emulco/pandan emulco
100ml air berkarbonat perisa strawberri- guna F&N
150gm tepung gandum
1sk ovalet
1 sk baking powder

Cara-cara
Panaskan pengukus dan biar air mendidih.
Tepung gandum dan baking powder diayak dan ketepikan
pukul telur dengan gula sampai hancur dan gebu
masukkan esen dan ovalet, pukul lagi
masukkan tepung berselang-seli dengan air berkarbonat
masuk dalam piping bag dan paipkan ke dalam acuan
kukus selama 8 minit, suhu 260

 ** kalau guna dapur gas, gunakan api besar, air mestilah menggelegak. Kalau tidak, apam tidak akan mekar setaman. Rumah CK mmg guna dapur elektrik sepenuhnya. So itulah tahap apinyer... kalau apam polkadot, apinya 200



Si Irfan dah request nk bawak apam ni ke sekolah. Untuk kawan2 dia katanya.



12 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Salam,

Nak juga cuba yang mekar ni, mohon share resipi ye ^__^

hazila berkata...

Nice color dan mekarnya...

Chik Mimi berkata...

dik ku terguda dengan senyumannya itu

Nuwairani Ismail berkata...

kite simpan dulu resepi ni. nampak cantik betol!

rahel berkata...

Cantiknya kaler apam ni..suka tengok kalau mekar...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam CK...
cantik jer kaler apam mekar nie...

sama lah kekdg apam nie dier mekar semekar nyer tapi
ada kala ia nyer malu hendak mekar..tak tahu kenapa hehehe

Ucu Faridah berkata...

salam CK...
irfan tak de request bagi ucu sekali ker.....
teringin jugak ni...

F a i z a h ' s berkata...

Assalamualaikum... nk try resepi awk nehs ye?sy da cuba bleh dikatakan 5-6kali da asik fail xmekar2... sy guna 3biji telur... 1st time jmpe resepi guna 1biji telor je..bleh try nehs... anyway thanks ye! bleh gak guna coklat emelco kan? :)

Cendana Kasih berkata...

@F a i z a h ' s w'salam dik... guna 1 bijik telur lagi selamat daripada 3 (kalo tak jadi/mekar)...hehehe... bleh jer tukarkan kepada coklat, pandan atau perisa lain. Selamat mencuba.

Nk lebih selamat, telur putih tu dipukul sampai kental dulu, baru masukkan kuning telur...kemudian, pukul lagi sampai kembang...

F a i z a h ' s berkata...

Kak... sy da cuba resepi nehs n mmg serius jadik!!! sy da cuba mcm2 resepi apam mekar tp xmekar cantek pun...ada yg mekar bila sejuk terus kuncup pulak...huhuhu... mcm da putus asa nk cuba lg... ada kot 6-7kali da cuba... membazir telor xtau la bape bijik dah kans... sume resepi 3biji telor tp sume fail... sy cuba resepi 1biji telor ni memula cam takut fail jgk sbb tgk adunan mcm keras sket dari yg sy slalu cuba... tapi bila da masak subhanallah mekarnya setaman n teksturnya sgt gebu, lembut, ringan walaupun da sejuk...

Thanks a lot utk kakak cendana kasih sbb share resepi nehs... mesti simpan! :D

Cendana Kasih berkata...

@F a i z a h ' s
alhamdulillah...akhirnya...menjadi jugak kan..tu lah...usaha tangga kejayaan...sure Faizah pun senyum setaman...hehehe...

CiK Su berkata...

Apam strawberi CK tak pernah buat...nati nak cuba buat resepi ni...moga-moga mekar nya menjadi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...