Rabu, 21 Oktober 2009

Pajeri Terung

Lauk hari ini, Pajeri Terung, disamping tempe goreng cili padi kat bawah tu. Dh lama sebenarnya tak buat pajeri terung ni.



Bahan2nye :
>3 biji terung panjang sederhana besar
>1 cm kulit kayu manis
>1 kuntum bunga lawang
>2 biji buah pelaga
>2 kuntum bunga cengkih
>3 ulas bawang merah - di tumbuk
>1 ulas bawang putih-di tumbuk
>2 cm halia - di mayang
>Sedikit udang kering - ditumbukDaun kari secukupnya
>3 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dgn air@santan utk dijadikan pes bagi mengelakkan serbuk kari hangus)
>1 biji kelapa (diambil santannya)
>1 ½-2 sudu besar kerisik
>3 ½ sudu besar gula
>Garam secukup rasa
>Minyak utk menumis

Cara membuat
>Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sebentar sehingga naik bau.
>Setelah itu masukkan bahan tumbuk, halia dan daun kari, kacau hingga agak keperangan. >Masukkan pes kari, tumiskan hingga pecah minyak dan wangi. Kacau selalu untuk elakkan bahan hangus.
>Setelah itu, masukkan santan, asam keping, terung dan kerisik. Kemudian masukkan garam dan gula.
>Masak sehingga kuah pekat. Selepas itu bolehlah di hidangkan.

2 ulasan:

Sheikh berkata...

salam !
arwah mak dulu selalu buat...
tapi saya suka amik kuah dia jea terong x tau makan


Al-fatihah... rindu sangat

Cendana Kasih berkata...

masakan ibu mmg sedap kan. Saya pun dh lama tak merasa masakan mak, walaupun mak masih ada...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...