Selasa, 6 Oktober 2009

Kuih apa ni ???

Ada sesiapa yang tahu nama kuih ni?? rupanyer cantik, bentuk daun, dan ada inti kelapa kat dalamnyer..... ni first time aku tengok dan makan kuih ni... rasanya pun boleh lah tahan...sedap.

Sebenarnya kuih ni diberi oleh jiran aku, dia beli banyak dan mungkin tak kena dengan tekak mereke sefamily, so dia bagi ler 12 bijik kat aku......


YAAAA.... jawapannyer ialah Kuih Tat Sungai Choh @ Tat Kelapa ..... kuih tradisional orang Bengkulu....sesapa nk rasa kuih ni, pegilah ke Kg Sungai Choh Rawang...he,he......






12 corat coret:

iNtAn aIzaN berkata...

salam singgah..

Kak, ini Kuih Tat Sungai Choh :) sy org sg choh, mmg klu raya tue mak mesti buat..

sy exchange link dgn akak k

CikMin berkata...

pestime tgk kuih cenggini....sedap ke noorma?

AbbotCottage berkata...

ha'ah, setuju bebeno ngan si alzan, tgk dah tau dah. tu keh tat org sungai choh. ni wajib ada ari raya nih. ngape nga kuih tat, eheheh gitu ler bunyi ala2 klo derang ckp. jgn marah ekk alzan.

kak ko klo tanak, ko pos kat umah haku. ehehehe, daku terima dengan dada terbuka. Jgn marah kak noormaaa, shiom sket!

kakchik berkata...

kakchik pun sama cam cikmin, kali pertama tengok kuih ni.
nak ucap trm kasih kat intan alzan tu sebab bagitau nama kuihnya. bertambah vocabulary.

Nina Suria berkata...

salam ziarah, kakmOn lompat dari umah Ummi, nampak kuih misteri dlm jendela link itu...

emmm nampak mcm tat aje... Cantik dan berseni sungguh. KakmOn suka :)

k.intan berkata...

salam taaruf syahrina. ex officemate dulu slalu bawa dr kg dia kuala kubu baru. ni org bengkulu yg pandai buat, kuih tradisi. cara pun tradisional pakai bara sabut. sedap tat tu lemak2 manis.

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

1st time tengok.

cantik rupanya.. macamana rasanya ek ?

Tengok cantik rasa mesti sedap...

Noorma berkata...

Intan- ooo, yer ke Intan, kuih orang sungai choh..ni br first time tengok, rasa dan makan

Cik Min- sedap la jugak cikMin, ada inti kelapa kat dalam tu...

Abbot-cammana nk pos ek, sbb kue tu tinggal 2 bijik jer...cian, nanti kita mintak Intan buatkan yer

Kakchik-sama2 lah kita menambah ilmu dalam dunia makanan..kuih tat sungai choh

Nina Suria-yer,bentuknyer cantik, sayang plak nk makan, kreatif sungguh pencipta kuih ni

Kak Intan-ye, memang lemak2 manis, sedap plak tu...tp sayang nk makan, cantik...

Azrina-ni kuih raya kak, mmg sedap pun rasanyer...

Ummi berkata...

Noorma, akak x penah tengok rupa kuih camni..pelik tp cantik laahh! Awat x tunjuk isi dalam tu..ada apa eh? Rasa camne?

Prune berkata...

salam...betui nie kuih tart...sedapnyaaa...nie kuih org bengkulu...kita tau pun sbb mak mentua kita org bengkulu....

mommy otai berkata...

waaahh ramai sguh org sg.choh kat sini ek..sume sedara mara erra pazira uuu...kalo balik sane leh la jupe org2 sg.choh ni..hehee..
tp kue tu tk sama dgn air tgn org dulu dah..rugi my mom tk belajar dgn mil...

fzi berkata...

Salam...
Akak pernah beli kueh ni dua tiga kali. Kalu nak cari, ianya dijual di Gerai Nasi Ayam Traffic-Light... dua tiga jenis tart dijual....sume sedap2... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...