Sabtu, 25 Oktober 2008

Sup Cendawan+Sayur

Ni untuk breakfast anak-anakku pagi ini. Si along memang suka sangat makan ni. Resepi ni ciptaan aku sendiri, cedok sana sikit, sini sikit, jadilah sup cendawan ala-ala sup cambell ni. Aku campur ngan brocoli dan karot untuk naikkan seri sup ni. Sedap dimakan bersama roti. Jom layan resepi tuh.
Bahan-bahan
>bawang merah-hiris
>sedikit mentega
>sedikit tepung gandum
>cendawan butang-dipotong kecil
>brocoli-dipotong
>karot-dipotong
>kiub ayam
>crab stik-dipotong kecil
>isi ayam
>susu segar
>lada hitam/lada sulah
>daun bay
>garam, perasa
>setitik dua maggie seasoning
>air secukupnya

Cara-cara
1.Panaskan mentega dan tumis bawang merah hingga kuning.Masukkan sesudu dua tepung gandum. Kacau rata agar mentega dan tepung tadi sebati.
2.Kemudian, barulah dimasukkan sedikit lagi air. Kacau lagi agar tepung tidak bergentel.
3.Masukkan susu segar. Tambah air untuk mendapatkan banyak mana kuah yang diingini.
4.Biar mendidih sebentar, barulah dimasukkan cendawang butang, karot, brocoli, crab stik, isi ayam, daun bay, lada hitam, perasa dll
5.Jika kuah agak cair, bolehlah dilarutkan lagi tepung gandum bersama air dan dimasukkan ke dalam kuah.
6.Biar pekat sedikit, barulah diangkat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...