Rabu, 15 Oktober 2008

Acar Rampai

Resepi ni aku sendiri yang ubahsuai. Kalau ikut resepi mak aku, complicated sikit. Ni yang versi senang, tp sedaplah jugak. Kalau masak nasi minyak, kenalah ada lauk ni. Sorrilah, gambar nasi minyak tu aku tak sempat nk snap, sbb hp buat hal. Hanya sempat ambik gambar acar rampai ni dengan daging masak hitam tu jer.

Bahan-bahan
>*Timun-dipotong memanjang
>*Lobak merah-dipotong memanjang
>*Cili hijau
>*Cili merah
>*Bawang besar
>Bawang merah-dimayang halus
>Bawang putih-dimayang halus
>Halia-dimayang halus
>Sedikit serbuk kunyit
>Biji sawi
>Cuka
>Gula, garam, perasa

Cara-cara
1.Bahan-bahan * direndam sebentar dalam air kapur kemudian basuh dan toskan.
2.Tumis bawang merah, bawang putih dah halia sampai naik bau
3.Masukkan biji sawi dan serbuk kunyit
4.Masukkan air dan cuka. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Lauk ni kena ada rasa masam-masam manis (cewah..macam filem P.Ramlee plak)
5.Biar mendidih sebentar dan akhir sekali masukkan sayur tadi. Kacau dan angkat. (jangan masak terlalu lama sampai timun lembik, tak sedap)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...