Ahad, 12 Oktober 2008

Pai Ayam Cendawan

Selak-selak majalah lama, jumpa resepi pai. Sedap jugak, tp hang jebat aku tuh tak brapa suka makan benda2 alah macam ni. Kalau cekodok ikan bilis, karipap, keria laju la dia makan. Walau apapun, kadang-kala kena tukar selera jugak kan!
Meh kita share resepi tuh kat sini. Sorry la gambar tak brapa cantik, sbb tangkap pakai hp jer, pastu anak2 pun dh tak sabar nk makan.



Bahan-bahan
(pastri)
230gm mentega
340gm tepung gandum
air batu secukupnya
*kalau nk lebih sedap, boleh tambah daun kari yang dihiris halus, bijan atau serbuk cili.
(inti)
bawang merah
bawang putih
isi ayam
lada sulah
aneka cendawan(tiram, shitake, butang, dll)-lagi banyak cendawan, lagi sedap
minyak masak
garam, perasa

Cara-cara
1.Masak inti dulu. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. '
2.Masukkan isi ayam dan lada sulah. Kacau lagi. Diikuti dengan aneka cendawan.
3.Tambah sedikit air untuk melembutkan cendawan tadi. Tutup seketika, biar hingga kering
4.Tambah perasa dan garam, kacau lagi dan siap.

(untuk pastri)
1.Masukkan tepung gandum dan mentega. Gaul sebati
2.Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh.
3.Ambil sedikit adunan, dan canai.
4.Masukkan dalam acuan muffin, cucuk dengan garfu pada dasarnya.
5.Letakkan inti ayam+cendawan tadi.
6.Canai lagi satu bahagian,tutup inti tadi dan kemaskan pada bahagian tepi. Sapu kuning telur untuk kilatkan pai.
7.Cucuk dengan pisau pada bahagian atas pastri dan bolehlah dibakar.

*Maaf atas kesalahan tatabahasa yang terdapat pada resepi ini. He,he,he....(pandai-pandai ler sendiri)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...