Ahad, 26 Oktober 2008

Roti Sosej

Roti ni dibuat untuk breakfast anak-anakku. Sejak dh pandai buat aneka jenis roti ni, tiap-tiap minggu mesti buat roti. Sampai babu jual roti petang2 kat umah ni dh tak nk singgah dh..sian, dh takde satu pelanggan.
Asalnya resepi ni guna breadmaker, tapi umah ni takde breadmaker, so aku uli ler pakai tangan. Takpe, boleh exercise sikit. Bila lagi nk hilangkan lemak kat lengan ni yer?? Nk tunggu Hang Jebat beli breadmaker... tunggu tnb bayar bonus (kalau dapat ler tahun ni, tnb asyik rugi memanjang jer,tak pernah untung pun)
Apapun, layan jer lah resepinyer..thanks untuk minami123 (myresipi) yang sudi share resepi ni. Moga bertambah-tambahlah pahala sbb dh ajar aku cara berjimat. Tak payah nk ulang alik bakery beli roti ban lagi.


Bahan-bahan ( 12 biji )
>190 ml air
>400 gm tepung roti
>5 sudu besar gula
>1 sudu kecil garam
>2 sudu besar susu tepung
>1 biji telur ayam
>2 sudu kecil yis
>60 gm butter
**bahan2 lain**
>12 batang sosej
>sos cili
>cheese
>mayonis (ni aku tambah, picitkan kat atas ban selepas bakar)

Cara-cara
1.masukkan bahan2 utk roti ke dalam satu bekas. Uli hingga lembut. Rehatkan 15 minit dan kemudian uli lagi.
2.bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
3.ambil sebiji doh. canaikan
4.ambil sebatang sosej dan gulung
5.hiris sosej yg digulung. Jgn sampai putus..
6.Tolak kiri dan kanan selang seli.
7.ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
8.biarkan doh selama 40 minit.
9.setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit. 10.roti siap dibakar..
*untuk penerangan lebih lanjut dan jelas, rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/916

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...