Rabu, 18 November 2009

Jus Kedondong Asam Boi

Salam sume !!!

Aku baru balik dr Giant ni, beli barang sikit. Nama jer sikit, padahal kalo dh masuk Giant tu, tak habis lima nam puluh tak sah. Itu baru pegi sorang, kalo pegi ngan hubby aku lagilah banyak duit nk pakai. Kali ni anak2 plak 'pow' suruh belikan DVD popeye the sailor man.... sian plak, tiap kali time ujan, takleh tengok tv, layan jer lah katun lama... kali ni punya dvd durasinya memang panjang, sampai 3 jam., amik ko....tengok ler sampai tertido....he,he.....



Jus kodondong ni aku slalu beli kat pasar malam. Mmg best, tapi kalo kat pasar malam, tau jer lah, cair secair cairnyer....setakat ada rasa jer... kali ni beli buah kedondong, kisar jadi jus...eem...bestnyer minum...walopun hari dh nk ujan ni, layan jer lah....tambah ais sikit....fuhhhh...

Bahan-bahan
>kedondong (yg dikupas kulitnya)
>gula pasir
>air masak
>serbuk asam boi
>ais batu

Cara-cara
1.Dalam blender, masukkan kedondong, gula pasir dan air masak. Blender sampai hancur.
2.Tapis jus tadi
3.Campurkan serbuk asam boi. Kacau rata
4.Letak ais batu
5.Sedia diminum.......



Ok...sampai sini dulu...mata dh mengantuk ni, nk tido lah plak....hubby aku tak balik lagi tuh..hari ni dia outstation ke KLIA...Esok plak outstation ke Melaka...tapi balik hari laaa...takkan nk tinggalkan busyuk masyam kesayangan dia ni...wakakahkah Dan, hari Jumaat dia dah start cuti sampai ler ujung bulan.......eeeemmmmm....makin bz la aku......

3 corat coret:

Chik Mi berkata...

amboi dia ujan2(kat cni la) duk minum jus ambra bak akak segelas hihihhi ni pun pebret akak ni

indahhouse berkata...

Salam kak Noorma,
fuh, masyam jus kedondong ngan asam boi tu. dah meleleh air tekak. gulp!
yang masam tu la sedap, kan kak?

en_me berkata...

sodapnyerr jus ambra tewww kanns.. ehehe, salamm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...