Rabu, 4 November 2009

Sup Tomato

Maaf yer kengkawan, gambar tak cantik, tapi sup ni penuh dengan khasiat. Sup Tomato ni idea dari chef Razak yang disiarkan dalam Wanita Hari Ini minggu lepas. Sup tomato ni khas untuk mereka yang mengamalkan 'solf diet'. Sangat sesuai untuk mereka yang lepas menjalani pembedahan dan yang nk diet.




Sebenarnya inilah breakfast aku pagi ni. Bukan diet yer, tapi buat masa ni aku takleh makan benda2 keras, sebab gusi bengkak. Kesnyer, semalam makan daging dan ayam. So hari ni kena makan benda2 lembut sikit.
Dh lama dh nk buat sup ni, tapi dalam fridge takde saleri dan segala aneka yang lain. Semalam, aku pegi lah ke Tesco, cari sume bahan-bahan tu. Dan pagi ni, tak sabar2 lagi nk masak.... Memang sedap sup ni (ikut tekak aku laaaa.... )



Bahan-bahan
>1 biji tomato
>1 batang saleri
>1/2 batang karot
>1 biji bawang besar
(sume bahan-bahan sayur ni dipotong dadu)
>2 sudu besar tomato puri
>2 sudu besar sos tiram
>1 sudu kecil serbuk lada hitam (sapa suka pedas boleh kurangkan)
>1 sudu kecil serbuk oregano
>minyak zaitun untuk menumis
>garam dan serbuk perasa
>air secukupnya

Cara-cara
1.Panaskan minyak zaitun, dan tumis bawang besar sampai layu.
2.Kemudian, serbuk oregano dan lada hitam.
3.Diikuti dengan karot dan saleri.
4.Masukkan sedikit air.
5.Letak sos tiram dan tomato puri. Tambah air lagi.
6.Biarkan menggelegak dan masukkan pula buah tomato. Tambah garam dan serbuk perasa. Tunggu hingga mendidih.
7.Keluarkan sume dari periuk dan masukkan dalam blender.
8.Kisar bahan2 tadi sampai halus, dan tuang ke dalam mangkuk. Sedia untuk dihidangkan.

Aku makan sup tomato ni dengan roti perancis. Bagi tekak aku, sedaplah, rasanya masam-masam, masin, pedas. Selain tu sup tomato ni sesuai jugak dihidangkan dengan pasta. Tambah kepingan ayam panggang kat atas pasta tu pun sedap. Tapi bagi mereka yang ingin diet dan sedang dalam berpantang, memadailah dengan hanya makan sup ni jer tanpa tambah apa-apa.


So...ada sesiapa yang brani mencuba??




P/s: Sekarang ni tgh syok tgk citer The Biggest Looser (channel 702). So dah terikut cara pemakanan peserta kat dalam rancangan tu..... tapi aku memang takde harapan langsung nk masuk The Biggest Looser Asia. Baru lari sedepa dh semput...kah,kah,kah......

4 corat coret:

Azura Suhaimi berkata...

Salam kak..sedapnya sup tu kak, masuk list dulu ye resepi ni kak..thanks kak

nurindah berkata...

Salam kak Noorma,
tak penah try sup tomato. mesti cedap, kan? gusi bengkak kak? mg cepat sembuh...

Sheikh Azmie berkata...

saya cadang nak kena sup cendawan la hari nie ! ok tak ?

Noorma Ismail berkata...

Azura-wah, mesti berderet resepi yg tunggu giliran ni..cuba la Zura, leh diet gak

Nurindah-rasanya masam2, pedas, masin...entah ler...tekak akak ok jer..

Sheikh-ok gak tu sup cendawan. Campur plak ngan ayam...yum,yum..den pun suko!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...