Rabu, 4 November 2009

Strawbery Tart

Sejak tokeh bakery (Fiza Nordin) tayang tart dia, mulut ni teringin beno nk makan tart. Hajat hati mmg la nk order dari dia jer, tp kesianlah plak kat dia, terpaksa hantar jauh2 sampai ke puncak ni. Aku nk g Pj umah dia amik, kirim salam ler...mmg tak tau jalan.... last2 buat ler sendiri tart ni...puas hati. Dapat makan banyak-banyak.


Aku letak strawbery filling kat dalam tart tu. Beli kat Bake With Yen Puchong semalam. Ada gak buah strawberi fresh kat dalam tu jugak.

Bahan untuk doh pastri
-250g tepung gandum
-165g mentega
-1/2 sudu teh esen vanila
-1/2 sudu teh lemon paste
-1/2 biji telur (pukul telur sedikit dan ambil 1/2 je)
-65g gula kastor
Bahan untuk filling
-250gm cream cheese
-3/4 cwn gula icing
-1 biji telur
-1/2 cwn whipping cream (boleh ganti dengan susu cair)
-1 camca teh esen vanila
-Blueberry/strawberi/kiwi, dll filling secukupnya

Cara-cara
-Griskan acuan tart.
-Pukul mentega, gula, esen vanila dan lemon paste hingga kembang
-Masukkan telor, pukul lagi
-Masukkan tepung, gaul dgn tangan... kalau rasa macam lembik, tambah tepung gandum sikit2. Gaul sampai jadi macam adunan biskut.
-Ambil sedikit doh yg dah siap, ratakan dlm acuan pastry. tebal lebih kurang 1 cm
-Bakar separuh masak pada suhu 180'c selama 15 minit.

Utk bahan isian cheese:
-Pukul cheese dan gula hingga sebati
-Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
-Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
-Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
-Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan

Masih lagi dalam acuan. Panas, baru kuar dari oven. Aku plak suka makan tart ni masa panas2, rangup jer...




P/s: Esok nk buat bluebery tart plak.... pastry nyer masih ada lagi.

7 corat coret:

nurindah berkata...

Salam kak Noorma,
tat stoberi tu. menggoda tul. saya suka, saya suka. ada buh telur, tak kak?

Noorma Ismail berkata...

Nurindah - ada letak telur..nape, Nur takleh makan telur ker?? ops..lupa plak, takde resepi rupanyer kat situ, nanti akak letak yer ...

Sheikh Azmie berkata...

bila boleh rasa nie... cepatla jemput hehee !

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

mmg bez la Noorma niy..
dok sarat2 pon sempat buat eh..

eh-eh silap...belum sarat lagi kan...hehe..

Sheila berkata...

salam wooo x perasan pulak dah cat rumah baru rupanya ..hemmm tegodalah tart tu nak cikit bolehhh

Fiza Nordin berkata...

noorma,aku paksa ko order dari aku cheese tart ni...cepat!!!! eheheee

* pastry tat aku klu dah sejuk pun rangup tau... anak2 aku buat makan gitu jek...mama dia simpan buat stok takut org order tetibe tp dorang wat makan ngadap tv...haihhhh! jln penyudahnye, sorok!!!

Noorma Ismail berkata...

sheikh-kang dh jemput malu plak nk datang...tapi takde, kalo datang jangan lupa bawak sate yer!...he,he...

Azrina-skang ni dh tak mabuk, so bolehler buat sikit2 untuk makan sendiri...

Sheila- umah kita yg sebenar pun kena cat tiap2 tahun, ini plak umah alam maya..mesti ler kena tukar langsir, ganti cat...he,he...meh le amik kat umah...

Fiza-tart ni aku guna resepi Kak Ton (myr) len kali nk cuba resepi lain plak...anak2 aku pun sama jer, kalo terbiar kat atas meja tu, mmg habis dibedal..he,he..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...