Sabtu, 19 November 2011

Ayam Masak Kicap

Salam... dh cuti sekolah, so banyak la keje. Masak kena awal. Tapi si adik la yang paling bahagia, sebab selama satu bulan setengah dapat berkepit dengan kakak dan abang dia. So ringan sikit masalah mama. Hehehe...

Hari ni masak ayam kicap versi anak2. Sebabnya kalo versi biasa yang mayang segala bawang tu, anak2 sure berjam dok memilih keluar bawang2 tu. So penyelesaiannya, blender semua bawang tu. Meh tengok resipinyer.


Ayam Masak Kicap
Sumber: Cendanakasih

1/2 ekor ayam - dipotong, dibersihkan dan digoreng separuh masak
5 ulas bawang kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - bahan2 * ditumbuk lumat
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 biji ubi kentang- dipotong wedges dan digoreng hingga empuk
rempah penumis (bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis)
1 biji bawang besar, dipotong bulat
1 biji cili hijau- dipotong serong

Cara-cara
Panaskan minyak, masukkan bahan penumis bersama bahan ditumbuk. Tumis hingga naik bau.
Masukkan cili kering kisar. Tumis sampai cili masak
Kecilkan api, masukkan kicap pekat dan sos tiram
Boleh tambah sedikit air
Masukkan ayam goreng dan gaul rata. Tambah garam jika kurang masin dan serbuk perasa jika suka
Masukkan kentang, bawang besar yang dipotong bulat dan cili hijau. Gaul rata dan bolehlah diangkat
SENANG kan!!



3 ulasan:

Anna Qawina berkata...

kat rumah aku ni hari2 masak kicap pun takpe..budak2 ni mmg suka..

Yana Shaiful berkata...

Yana suka msk kicap..lauk yg paling laku dan cepat abis..hehee

Nadz Nazharzan berkata...

Lauk ni mmg tak sah kalau seminggu tak de..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...