Selasa, 8 November 2011

Yummy Carrot Cake (Along dah 11 tahun)

Salam...

Tanggal 29 Oktober lalu genaplah 11 tahun umur anak dara sulung CK. Tapi sambutan harijadinya kami tak buat pun...sekadar celebrate kat Restoren kegemaran along iaitu A&W.. tapi CK tetap janji akan buatkan kek (utk bagi dia suka laaa....)

Maka pada hari raya Aidil Adha hari tu,CK buatkanlah kek untuk dia (err...sebenarnya CK yang tingin nk makan kek tu...hahahha)... DAN... terhasillah YUMMY CARROT CAKE - resipi sumbangan sahabat baik CK dari Johor- Linda. Kawan CK ni mmg pandai buat kek dari zaman sekolah lagi. CK paling suka makan kek lapis dia.

Suka along dapat kek harijadi. Walaupun tak brapa cantik (mcm kat kedai)...tp boleh laaaaaaaaa....

TQ Linda atas kek yang sedap. Terasa semuanya dalam kek ni...ada lemak2 kelapa, manis2 nenas dan lobak merah.. ermm...lagi best dengan frosting cheese. 

YUMMY CARROT CAKE
resipi asal: Linda Shaharom
sumber: Cendanakasih


BAHAN A
220gm gula castor
4 biji telur
1/2 sd teh garam
160gm minyak jagung/minyak masak ( sdp minyak jagung la )

BAHAN B
190gm tepung gandum
1 sd teh serbuk kayu manis
1 sd teh soda bikarbonat

BAHAN C
270gm lobak merah (diparut )
120gm nenas kiub ( cincang )
100 gm jus nenas
40gm kelapa kering ( Hawaiian Coconut )
60gm walnut ( bakar n cincang )

CARA2NYA
Satukan bhn A kecuali minyak.Pukul hingga kembang dan putih.
Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dipukul.
Adunan menjadi pes bewarna kuning yg kental dan likat.

Masukkan bhn B yg telah di ayak.
Pukul hingga menjadi pes lembut.

Pindahkan pes ke dlm sebuah mangkuk adunan yg lebih besar.
Masukkan semua bhn C dan gaul dgn senduk hingga adunan merata.

Siap untuk di bakar.Guna loyang 9" ( bulat atau 4segi )
Bakar selama 1 jam - 180'C ( ikut la ketuhar masing2 laaa)


Errr.... nombor 11 tu bersememeh sikit...asalnya CK tertulis nombor 10 (ingat anak masih kecik lagi...hahaha...) dah 11 tahun rupanyer.... Nasib baiklah si Irfan tegur (mama, along dah 11 tahun laaaa...)

Isi perut dalam kek tu... ermmm...CK takde pemarut khas mcm parut ubi tu...hanya parut/slicer tu jer...so hasilnya dapat parutan yang kasar2 gitu...ermmm...kalo parutan halus, mungkin lagi sedap kot...



Ok..sampai sini dulu

5 corat coret:

AZLINA berkata...

Assalamualaikum, Happy Belated Birthday buat Farisya yg manis!

Mcm tu laa kan, tanpa kita sedari anak2 dh beso panjang sampai umur pun terlupa..hehe..penah terjadi kat akak jugak.. :)

nuwairani ismail berkata...

dah lama nak try buat kek carrot...tapi sampai sekarang tak terbuat lagi...

anymz berkata...

happy 11 th bday buat anak tu ya.
akak ambik resepi ya norma.akak mmg minat buat carrot cake.esok pun akak nak post carrot cake kat dapur akak tu.kali ni akak ambik resepi dari dapur kak pah ibundo.
resepi yang ini ada kelainan sbb ada kelapa kering.:))

Liza berkata...

Salam norma...nmpak sedap jer kek carrot ni..tp Liza xpernah pun buat lg kek2 carrot ni...tkt anak2 xmkn..

HomeKreation berkata...

Aslmkm Noorma. Happy birthday buat anak dara CK. Best nya lah mak dia buat kek sendiri, air tgn ibu tu yg jd kebanggaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...