Jumaat, 4 November 2011

Tapai Pulut

Salam semua...

Seronoknya CK dapat buat tapai pulut untuk suami tersayang. Ini memang makanan kegemaran suami CK, tp sebelum ni CK tak pandai buat tapai. Hinggalah pada suatu hari my Jebat suruh MIL (mak dia) buatkan tapai, tp orang tua tu takmo (apa raaa...anak sendiri nak makan pun tak boleh nak buat....ermmm...cian my Jebat, merajuk... so..CK berusahalah buat tapai sendiri. Sebelum ni pernah tanya arwah mak CK macam mana nk buat tapai ni, tp CK dengar2 macam tu jer..tak tulis, tak simpan dalam kepala otak..bila mak dah takde baru menyesal...huhuhu..

Namun, rakan2 blogger masih ada yang bermurah hati. So CK dapat resipi tapai dari Alongroz (Home Kreation)... Dan hasilnya............


TADAAAA !!! inilah tapai yang berjaya CK buat... terima kasih Along. Resipi asal boleh tengok sini yer
My Jebat suka sangat-sangat. Sampaikan suruh CK ucap terima kasih banyak2 pada Alongroz sbb sudi ajar bininyer ni cara2 buat tapai yang manis, sedap dan banyak air... Dan..ketika entri ni dimasukkan, tapai dah tinggal sikit jer..habis dimakan dek my Jebat...katanya tekaknya pun dah mula sakit..suara pun dah serak...hahaha...

Ok..CK letak resipinyer untuk rujukan kawan2 dan CK sendiri dimasa akan datang.

Tapai Pulut
Resipi asal : Alongroz@Home Kreation
Sumber : Cendanakasih

Bahan-bahan
1 kg Beras Pulut
1 pc ragi ditumbuk halus (sebiji ragi seberat 10-12 gm)
4-5 tbs gula
1 cawan air

Cara-cara
1. Rendam pulut selama 4-5 jam
Kukus sampai lembut
Sejukkan pulut tadi

2. Gaulkan pulut bersama gula dan ragi
Renjiskan air agar pulut tidak melekat
Bulat-bulatkan pulut tadi dan simpan dalam bekas

3.Bungkus dan simpan ditempat gelap selama 2 malam
Tapai siap bila dah berair


Namun, ada petua dan pantang larang dalam membuat tapai ni. Ni petua arwah mak CK laa..antaranya badan kenalah bersih. Tak boleh kotor-kotor. Sebaiknya mandi ler dulu sblm wat tapai...hahaha....
Lagi satu, masa membungkus tapai, mulut takleh bercakap..diam jer...(ermm...entah ler..apsal yer...)
Kalo orang yang datang bulan, takleh buat tapai/bungkus tapai...kononnya hasilnya nanti tapai jadi merah...(logik ker....)


Tapi yang PENTING pulut hendaklah betul2 sejuk sblm ditabur ragi dan gula. Pulut yang panas akan menghasilkan tapai yang kemerah-merahan.


Ermm... ada yang nak rasa? meh la rumah..CK buat lagi tadi....untuk dijamu pada tetamu hari raya nanti.


p/s : Terima Kasih Alongroz !!! Semoga murah rezeki



6 corat coret:

Chah berkata...

wow sedap2nya makanan kat sini...mintak ijin nk link kt blog saya ya..tq...

HomeKreation berkata...

heheee... pueh si Jebat ya... Along pun tumpang sonok dengo si Jebat gembira gitu. Maceh sudi cuba. Isyk, rasa cam nak buat lagi. Memang dah beli pulut nak buat tapi tak terbuat... kasi Along semangkuk boleh ke?

Liza berkata...

Salam...Liza pun selalu jugak buat tapai pulut ni...cik abe mmg peminat tegar tapai ni,kalau raya xde tapai mmg xjd raya dia...hiihhiih

bersama kak Es berkata...

dapat ragi yg BEST ! mesti tapai kita pun BEST kannnn.. :)


sodapppppnyeee

mala berkata...

hem tapai .... tak pandai makan, tapi teringin nak makan. setiap kali nak cuba terbantut sebab tak tahan dengan bau dia

muhammad sukri ramli berkata...

lihat cara pembuatan tapai pulut di www.sukriramli.tk atau lawati facebook kami www.facebook.com/tempahantapaipulut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...